Fegyveres összecsapás

A mexikói hatóságok megölték a legkegyetlenebbnek tartott drogkartell vezetőjét?

A mexikói hatóságok feltehetőleg megölték a legkegyetlenebbnek tartott drogkartellnek, a Zetasnak a vezetőjét, Heriberto Lazcanót egy fegyveres összecsapásban.

2012.10.09 09:41MTI

A drogkartellek elleni hatósági hadjáratban részt vevő tengerészgyalogság katonái az Egyesült Államokkal határos Coahuila szövetségi államban vívtak tűzpárbajt vasárnap a Zetas embereivel, és öltek meg közülük kettőt. Ha bebizonyosodik, hogy valóban Lazcano (ragadványnevein El Lazca vagy a Hóhér) az egyik, akkor ez jelentős fegyvertény a drogbandák ellen hat éve tartó háborúban.

A tengerészeti minisztérium közleménye szerint a drogbanda tagjai támadtak rá vasárnap gránátokkal és tűzfegyverekkel egy tengerészgyalogos járőr gépkocsijára Progreso faluban, a texasi határtól 125 kilométerre nyugatra. Az utóbbiak viszonozták a tüzet, és "lelőttek két feltételezett bűnözőt".

Lazcano a hatóságok által leginkább keresett drogvezérek közé tartozott Mexikóban, és a kormány 2,6 millió dollárt tűzött ki a fejére, amihez Washington még hozzátett 5 milliót. Gyilkosságok százaiban való részvétellel gyanúsítják, egyebek közt azzal a 2004. júniusi bűncselekménnyel, amelyben Francisco Ortiz Franco, egy tijuanai hetilap vezető szerkesztője volt az áldozat. Ortiz Francót - akinek a lapja gyakran foglalkozott drogtémákkal - két kisgyermekének szeme láttára lőtték le, amint egy kórházból távozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.