Hivatalosan

Bocsánatkérést vár hazánktól az örmény parlament egyik tagja

Magyarországnak hivatalosan bocsánatot kellene kérnie Örményországtól.

2012.10.08 15:24MTI

Artak Zakarján, az örmény parlament külügyi bizottságának elnöke arra a szeptember 26-i magyar külügyi jegyzékre reagált, amely szerint a magyar kormány érdekelt abban, hogy Örményország előfeltételek nélkül szüntesse meg a két ország diplomáciai kapcsolatainak felfüggesztését. Artak Zakarján úgy fogalmazott, hogy Örményországnak nincs problémája a magyar állammal, viszont a kormánnyal van. Kijelentette: "a diplomáciai jegyzékek önmagukban nem elegendőek az országok közti kapcsolatok normalizálásához". 

Szerinte Magyarországnak be kell bizonyítania, hogy elkötelezett az európai értékek mellett, s hogy a két ország közti kapcsolatok nem az egyoldalú bizalomra épülnek. Szerzs Szargszján örmény államfő augusztus 31-én jelentette be, hogy Örményország felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat, miután Magyarország átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot azeri katonatisztet, aki Budapesten megölte örmény tiszttársát. Safarov hazaérkezése után elnöki kegyelemmel szabadlábra került és előléptették. 

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.