"Happy Birthday dear Mr. President"

60 éves az ex-KGB-s szuperelnök - képek!

Pengevékony száj, átható tekintet és nagyfokú macsóság jellemzi a XXI. század egyik legjelentősebb politikusát, a ma 60 éves Vlagyimir Putyint.

Nézze meg a képeket a macsó elnökről! >>> képgaléria

2012.10.07 08:23ma.hu

Oroszország volt és jelenlegi elnöke, Vlagyimir Putyin minden kétséget kizáróan a hatalmas ország teljhatalmú ura immáron több mint egy évtizede. Borisz Jelcin váratlan 1999-es lemondása előtt már megnevezte Putyint mint megfelelő utódot, bízva abban, hogy Vlagyimir képes lehet stabilitást hozni Oroszországban. A '90-es évek krízise után Putyinnak sikerült ezt a célt elérnie, Oroszország immáron újra komoly tényező a világpolitikában, noha egykori szuperhatalmi státuszát nem sikerült visszanyernie.

RIA Novosti

Vlagyimir Vlagymirovics Putyin 1952-ben született Leningrádban, később itt végezte tanulmányait, a Leningrádi Állami Egyetemen hallgatott nemzetközi jogot 1970 és 1975 között. Belépett a pártba, majd miután lediplomázott, a KGB-be is, ahol alezredesi rangig emelkedett. Az államvédelmisektől nyugdíjba vonult, és elkezdte építeni politikai karrierjét. Eleinte szülővárosa polgármesteri hivatalában, majd 1996-tól Moszkvában dolgozott. 1998-tól volt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat - a KGB egyik utódszervezetének - igazgatója.

Az orosz nők 20 százaléka azonnal hozzámenne Putyinhoz egy orosz felmérés szerint. - RIA Novosti

Jelcin elnök 1999 augusztusában nevezte meg utódjának Putyint és miután menesztette Sztyepasin kormányát, felkérte miniszterelnöknek. Az év végén Jelcin váratlanul lemondott az elnöki posztról, Putyin pedig a választásokig megbízott elnökként irányította az országot. A referendumot később megnyerte, két cikluson át volt Oroszország-anyácska elnöke. Mivel harmadszorra nem jelöltethette magát, ismét miniszterelnök lett pártfogoltja, Medvegyev megválasztása után. Idén tavasszal már lehetősége volt újra ringbe szállni az elnökségért, a választásokat jelentős fölénnyel megnyerte és ismét elnök lett.

RIA Novosti. Aleksey Nikolskiy

A kommunista idők személyi kultusza helyett Putyin esetében a macsós, kemény fickó imidzs szisztematikus felépítését figyelhetjük meg. A fiatalnak éppen nem nevezhető elnökről rengeteg olyan fotó járta be a világsajtót, amin valami igazán férfias pózban látható. Készültek fényképek Putyinról, ahogy félmeztelenül lovagol az orosz tajgán, vagy megmártózik egy jéghideg szibériai folyóban. Vezetett vadászrepülőgépet és bombázót, de altatólövedékkel kilőtt tigrist és jegesmedvét is. Mindemellett fekete öves dzsúdó mester, aki szívesen vállal küzdősport-bemutatót. A kemény ex-KGB alezredesről sikerült olyan férfi képét festeni, akivel az ember nem szívesen húz ujjat.

Jelenet a James Bond filmből, Craiggel - RIA Novosti

Ugyanakkor Putyin képes egészen más arcát is mutatni. 2011-ben egy gyermekeket segítő jótékonysági gálán önmagát zongorán kísérve énekelte el a Blueberry Hill című dalt, és más rendezvényeken is szívesen ült zongora mögé. A festészetben is kipróbálta magát, 2008-ban egy szintén jótékonysági rendezvényen kiállított festményéért 35 millió rubelt fizettek. Sokat elárul férfiasságából, hogy a legújabb James Bond, Daniel Craig sokak szerint azért nyerte el a 007-es szerepét, mert hasonlít az orosz elnökre.

Putyin végül beváltotta Jelcin hozzá fűzött reményeit. Sikerült rendet teremteni a lassan káoszba fulladó Oroszországban és gazdaságilag is sikerült megszilárdítania. A hadsereg fejlesztése is sikeresnek mondható, és regnálása alatt Moszkva rengeteg turista által látogatott világvárossá vált.

Craig vagy Putyin van a képen? - RIA Novosti

Külpolitikájában is keménykezű, gyakran kerül nézeteltérésbe az Egyesült Államokkal és annak nyugati szövetségeseivel. A legfőbb vitás kérdés az Európai Rakétapajzs, de Oroszország többnyire - Kínával karöltve - ellenzi az NATO háborús intervencióit.

Feleségével - RIA Novosti. Sergey Guneev

Putyin 1983-ban vette feleségül Ljudmila Alekszandrovnát, akitől két lánya született Marija és Jekatyerina. 2007-ben Putyint a Time Magazin az év emberének választotta, és általában szerepel a világ legbefolyásosabb embereinek listáján. Oroszország híres a rendkívül koros vezetőiről, és nem vitás, hogy a ma hatvan éves Putyin valószínűleg még sokáig a politikai élet meghatározó alakja marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.