3-4 ezer dolgozó lépett sztrájkba Kínában

Sztrájkba léptek az iPhone 5 kínai gyártósorainak dolgozói

Becslések szerint 3-4 ezer dolgozó lépett sztrájkba Kínában, az Apple cég iPhone 5-ös okostelefonját összeszerelő gyártósorokon.

2012.10.06 07:43MTI

A New York-i székhelyű China Labor Watch szervezet beszámolója szerint a munkabeszüntetés pénteken kezdődött a tajvani Foxconn Techology Group csengcsoui (Zhengzhou) gyárában, az északközép-kínai Honan (Henan) tartományban. Az Apple legnagyobb beszállítójának üzemében több gyártósor egész pénteken állt a dolgozók tájékoztatása szerint.

"A sztrájkot az okozta, hogy a munkásokra túl nagy nyomás nehezedik" - mondta Li Csiang (Li Qiang), a nonprofit munkajogi szervezet egyik igazgatója. Közlése szerint a Foxconn túlságosan szigorú minőségi követelményeket állított a munkások elé, anélkül, hogy biztosította volna számukra a megfelelő szakirányú ismeretek és fogások elsajátítását.

Elégedetlenséget váltott ki közöttük az is, hogy az év leghosszabb kínai ünnepe, a hétfőig tartó nyolcnapos Aranyhét alatt is dolgozniuk kell. Az incidens tovább fékezheti a legújabb iPhone okostelefon eladásait. Az Apple korábban azt közölte, hogy világszerte hiány mutatkozik az iPhone 5-ös készülékek utánrendeléseinél, miután a múlt hónapban rekordmennyiséget, 5 millió darabot értékesítettek a készülékből.

A kaliforniai társaság kiélezett versenyben van a dél-koreai Samsung Electronics Co.-val, hogy melyikük lesz a világ legnagyobb okostelefon-gyártója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.