Nyilván van tartva

Bevezették a lőfegyverek központi nyilvántartását Ausztriában

Központi nyilvántartásba kerülnek a lőfegyverek októbertől Ausztriában.

2012.10.01 16:29MTI

Október elsejétől az újonnan vásárolt fegyvereket már vásárláskor be kell jelenteni egy egységes internetes adatbázisba. Azokat a fegyvereket, amelyek korábban kerültek jelenlegi tulajdonosaik birtokába, két éven belül kell regisztráltatni.

Az erről szóló osztrák törvényt két éve fogadta el a parlament, egy európai uniós rendelkezést végrehajtva. Az elmúlt két évben létrehozták az internetes nyilvántartási rendszert és egységesítették a korábban tartományonként különböző fegyvertartási engedélyeket. A központi regiszterbe ugyanis a hatóságoknál meglévő adatbázisok tartalmát is felviszik.

Korábban a fegyverkereskedésekben kellett bejelentőlapot kitölteniük a vásárlóknak, ezeket azonban nem gyűjtötték össze hatósági nyilvántartásba.

Az új típusú, internetes bejelentést új fegyvernél a kereskedők kötelesek megtenni, akkor, amikor eladnak valakinek egyet. A jelenlegi fegyvertulajdonosok saját maguk is végrehajthatják a regisztrálást vagy megbízhatnak azzal egy fegyverkereskedést.

A szabályozásnál részben más elbírálás alá esnek a nem huzagolt csövű puskák. Ezek leginkább sörétes fegyverek. Ebben a kategóriában a már meglévő fegyverekről elegendő tulajdonosváltáskor bejelentést tenni.

Az 1871-nél korábban készült fegyverekre egyáltalán nem vonatkozik regisztrációs kötelezettség.

Jelenleg nincsenek pontos adatok arról, hogy hány lőfegyver van magántulajdonban Ausztriában. A vadászengedélyek száma 115 ezer, a - fegyverviselésre nem jogosító - fegyvertartási engedélyek száma 156 ezer. Fegyverviselési engedélye 81 ezer személynek van jelenleg. A hatóságok mindegyik engedélytípus esetében ötévente felülvizsgálják, hogy teljesülnek-e a feltételek. Ezek közé tartozik, hogy az engedély birtokosának tudnia kell, hogyan kell szakszerűen kezelni a fegyvert és hogy nem hajlamos a fegyverrel való elővigyázatlan bánásmódra, különösen pszichés megterhelést jelentő helyzetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.