Verekedés tört ki

Erőszakba torkollott a megszorítások elleni tiltakozás Athénban

Erőszakba torkollott a görög fővárosban, Athénban szerdán a kormány újabb megszorító intézkedései elleni tiltakozás.

2012.09.26 16:39MTI

Fiatalok egy csoportja összeverekedett a kivezényelt rendfenntartókkal. A görögországi általános sztrájk és az ezzel párhuzamosan országszerte tartott több tízezres tüntetések jelentik az első nagy megmozdulást azóta, hogy júniusban megkezdte a kormányzást Antonisz Szamarasz miniszterelnök hárompárti koalíciója. Athénban - ahol a szervezők szerint 100 ezren, a rendőrség szerint 50 ezren tüntettek - a rohamrendőrök könnygázt vetettek be több száz tiltakozó ellen azt követően, hogy erőszakos cselekmények robbantak ki a parlament épületénél. 

A sztrájk miatt zárva tartanak az iskolák, több légi járat kimaradt, és akadozott számos szolgáltatás is, beleértve az egészségügyet, a pénzintézeteket és a kereskedelmet. A turisták még a leghíresebb műemlékhez, az Akropoliszhoz sem látogathattak el, mert az is zárva volt. Az összecsapások során a tüntetők Molotov-koktéllal és üvegekkel dobálták a rendőröket, fákat és szemeteskukákat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, és kalapáccsal utcaköveket is kibontottak, hogy azokat is fegyverként használják a hatóság emberei ellen. 

Húsz rendőr könnyebben megsérült, és mintegy 100 tüntetőt őrizetbe vettek, de csak nyolcat tartottak tartósan fogva. Az összetűzések a békésebb tüntetőket arra kényszerítették, hogy a szomszédos utcákba húzódjanak vissza. A görög pénzügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy - a nemzetközi hitelezők nyomására - kidolgozta az újabb megszorító csomag részleteit, és ez a következő két évben újabb 11,5 milliárd eurós megtakarítással sújtja a lakosságot. 

A csomagot még a hárompárti kormánykoalíció két kisebb erejének is jóvá kell hagynia, valamint a nemzetközi támogatókat képviselő "trojkának". Előbbiekkel csütörtökön, utóbbival a jövő héten tárgyalnak Szamaraszék. Kedd este Spanyolországban is összetűzésekbe torkolló tüntetéseket tartottak az ottani megtakarítási program miatt. A madridi tiltakozó akciónak több mint 60 sebesültje volt, köztük 27 rendőr. A rendfenntartó erők 26 résztvevőt vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.