Iszlámellenes film

Egyiptomban bíróság elé állítják azt az iszlamistát, aki összetépett egy Bibliát

Egyiptomban vád alá helyeztek kedden egy ismert radikális iszlamistát, televíziós személyiséget, mert összetépte a Biblia egy példányát egy olyan tüntetésen, amelyet az iszlámgyalázó amatőr film miatti tiltakozásul tartottak az amerikai nagykövetség előtt.

2012.09.26 08:00MTI

Ez azon kevés bűnügyi perek egyike az országban, amelyben az istenkáromlást tiltó törvénynek nem az iszlám, hanem egy másik vallás vonatkozásában szereznek érvényt.

A törvényt jogvédő szervezetek a szabadságjogok korlátozása egyik eszközének tartják.

Filmre vették, amint Ahmed Mohamed Abdulla áll a tüntető tömeg előtt a két héttel ezelőtti megmozduláson, és széttépi a Biblia egy angol nyelvű példányát. A férfi utána közölte a demonstrálókkal, hogy "le is vizeli" a könyvet, ha folytatódik az iszlám gyalázása.

Az úgynevezett mennyei vallásokkal - ezek közé tartozik a kereszténység, az iszlám és a judaizmus - szembeni sértések öt évi börtönbüntetéssel sújthatók Egyiptomban. Ügyvédek és jogvédők szerint azonban a vallásgyalázás meghatározása homályos, és gyakran csak az iszlám bírálói ellen használják.

Az Amerikában készített iszlámgyalázó film megjelenése után több egyiptomi vallási vezető és politikus követelte, hogy alkossanak egy nemzetközi törvényt a vallásgyalázás tiltására. Elképzelhető, hogy az iszlamista Mohamed Murszi elnök vezette új kormány úgy érzi, bizonyítania kell, hogy részrehajlás nélkül alkalmazzák a törvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.