"Védelem a passzív dohányzástól"

Leszavazták a svájciak a dohányzás szigorúbb korlátozását

A svájci szavazók több mint 66 százaléka elutasította a vasárnapi referendumon a "Védelem a passzív dohányzástól" csoport kezdeményezését.

2012.09.23 18:20MTI

A 2009-ben kezdett kampány mindenekelőtt a munkahelyeken és a közintézmények zárt tereiben üzent hadat a passzív dohányzásnak, és csak csekély kibúvót hagyott volna a tilalom alól. Ma Svájc 26 kantonjában igen szerteágazóak a dohányzást korlátozó rendeletek. Hat kantonban széleskörű a tilalom, 11 kantonban a rendeletnek azon részét alkalmazzák, amely a kisebb bárokban, kávéházakban és vendéglőkben, továbbá a nagy éttermek elkülönített terében engedélyezi a pöfékelést. Hét kanton tiltja az éttermekben a dohányzást, engedélyezi viszont a dohányosok részére fenntartott helyiségben.

A törvénymódosításhoz nemcsak a választók, de a kantonok többségének támogató szavazatára is szükség lett volna.

Üdvözölte az eredményt a Villiger, Svájc külföldön is jól ismert szivargyára. "Egyértelmű szakaszgyőzelem ez a dohányipar és a vendéglátóipar számára" - nyilatkozta vasárnap délután Heinrich Villiger cégvezető. "A passzív dohányosok védelmét szolgáló, két éve hozott szigorítások után a nép megálljt kiáltott" - fűzte hozzá.

Csalódásának és meglepetésének adott hangot a Svájci Tüdőliga vezetője. Az emberek láthatóan elégedettek a jelenlegi szabályozással - fogalmazott Sonja Bietenhard. Egyúttal utalt arra is, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül a kantonok saját hatáskörükben szigorúbb előírásokat hozhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.