Az EB tiltotta volna be?

Metilalkohol - cseh lapvélemények az export betiltásáról

Megkérdőjelezte a cseh szeszesitalexport betiltásának hatékonyságát a legnagyobb példányszámú prágai napilap, a Mladá Fronta Dnes.

2012.09.21 10:57MTI

Az újság pénteki kommentárjában rámutat: bár a Csehországgal szomszédos országok aggodalma érthető, a tömény szesz általános exportjának betiltása nem képes meggátolni a veszély továbbterjedését.

"Minden hazai és külföldi gyártmányú alkoholra minden ország saját maga vet ki adót. A kivitel alapvetően adómentes, tehát a pancsolt alkohol exportjának a gyártó számára nincs gazdasági értelme. Ha a mérgezett alkohol átlépi a határokat, akkor arról semmi esetre sem a hivatalos gyártók és hivatalos exportőrök tehetnek" - írja az újság. Megjegyzi, hogy más országokban is előfordult már metil-alkohol-mérgezés, de az alkohol kivitelének tilalmát egyetlen országban sem rendelték el.

Prágai források szerint a szeszexport tilalmának elrendelésére az Európai Bizottság (EB) szólította fel Csehországot. Ha a cseh kormány csütörtökön nem lépett volna, Brüsszel pénteken állítólag két hónapra maga tiltotta volna be a cseh tömény szeszesitalok exportját és árusítását a tagországokban.

A Mladá Fronta Dnes ezzel kapcsolatban leszögezi: "Jó lenne, ha a brüsszeli komisszárok a cseh fogyasztót is ilyen határozottan védenék. Csehország már fél éve minden eredmény nélkül követeli a lengyel hatóságokról azoknak az élelmiszeripari cégeknek a listáját, amelyek ipari sót használtak termékeikben. Hogy ez nem mérgező? Hogyan lehet ezt megállapítani? A mérgező anyagok hatása hosszú távú" - olvasható a kommentárban.

A lap ugyanakkor azt állítja: jó, hogy a cseh kormány végre megmozdult, de nagyon gyorsan kell cselekednie, mert a prohibíció minden egyes napja hozzájárulhat az illegális szeszesitalpiac megerősödéséhez. Nem szabad elfeledni, hogy az alkoholfüggő személyek száma nagyon nagy.

A Lidové Noviny azt írja: a piacon lévő különféle élelmiszerek minőségével évek óta súlyos problémák vannak. Számos termék nem az, aminek a gyártók nevezik, mert az eredeti nyersanyag helyett különféle olcsó pótanyagokat használnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.