XVI. Benedek az erőszak felszámolását szorgalmazta

A pápa üzent a világnak

A verbális és a fizikai erőszak felszámolását sürgette szombaton Libanonban XVI. Benedek pápa, aki szerint a kulturális, társadalmi és vallási sokszínűségnek a testvériség szellemét kell erősítenie.

2012.09.15 13:02MTI

A katolikus egyházfő a libanoni elnöki palotában a politika, a kulturális élet és a vallási közösségek számos képviselője előtt mondott beszédében arra összpontosította mondanivalóját, hogy miként lehet megteremteni a térség békéjének vallási és társadalmi feltételeit.

Ennek szellemében hangsúlyozta, hogy száműzni kell a verbális és fizikai erőszakot, amely "merénylet az emberi méltóság ellen", legyen szó akár az erőszakot elkövetőről, akár az elszenvedőről. Kifejtette: a "gonosz" nem valamiféle névtelen erő, amely személytelen és mindent meghatározó módon érvényesíti erejét a világban, hanem olyan erő, amelynek "szövetségesre" van szüksége, és azt az emberben akarja megtalálni.

A pápa ennek tükrében hívta fel a figyelmet az ember szabad cselekvésének fontosságára, arra, hogy képes legyen ellenállni saját bosszúvágyának, beismerni saját tévedéseit, és képes legyen a megbocsátásra. Csakis a mások iránti és a mások által kapott megbocsátás biztosíthatja mindenki számára a megbékélés szilárd alapjait - hangoztatta XVI. Benedek.

A közel-keleti viszályra utalva kiemelt jelentőséget tulajdonított a sokszínű társadalom értékeinek, annak, hogy például Libanonban több vallás hívei is képesek békében együtt élni, akár egy családon belül is. Ha ez lehetséges családi körben, miért ne lehetne lehetséges akár az egész társadalom szintjén? - tette fel a kérdés az egyházfő.

A kulturális, társadalmi és vallási különbségeknek egy újfajta testvériséghez kell elvezetniük - hangoztatta XVI. Benedek, aki szerint sokszínű társadalom csak kölcsönös tiszteletre és folyamatos párbeszédre épülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.