Moszkvában tüntetnek

Keményebb állásfoglalást várnak a Kremltől Safarov ügyében

Keményebb állásfoglalást várnak a Kremltől az oroszországi örmények Ramil Safarov átadása és szabadon engedése ügyében.

2012.09.14 15:55MTI

Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz liberális demokrata párt elnöke ennél is harciasabban fogalmazott a moszkvai 1905-ös orosz forradalomról elnevezett téren tartott megmozduláson. A populista, nacionalista kirohanásairól ismertté vált politikus szerint a kialakult feszültségben és a kaukázusi béke védelmében Örményország csakis Oroszországra számíthat Azerbajdzsánnal szemben. Moszkvától kell tehát olyan védelmet kérnie, mint amilyent a NATO nyújt a tagállamoknak, amennyiben azok területét támadás éri. 

Örményország a volt szovjet tagköztársaságok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagja Oroszországgal együtt. Zsirinovszkij és párttársai mellett számos orosz nacionalista, és hazafias szervezet, üzleti csoport képviselője is megjelent a körülbelül 120 fős tüntetésen, hogy kifejezze szolidaritását. A forradalmi szoborcsoport előtti térre csak a rendőrség biztonsági ellenőrzését követően juthattak be a résztvevők. Az orosz és örmény, valamint hegyi karabahi zászlókat tartó tüntetők mintegy két és félórás megmozdulása békésen zajlott. A felszólalók élesen elítélték az azeri tiszt átadását, szabadon bocsátását, és azt is, hogy őt hazájában hősként ünneplik.
 
Az örmény szervezetek vezetői mérsékletre, békére intették az örmény közösséget. "Miért hallgatnak a magyarok?", "Azerbajdzsán: mennyit ér a vér?", Tiszteljük a magyar népet, de elítéljük bürokratáit", "Vigyétek vissza a bűnözőt a magyarországi börtönbe" - egyebek között ilyen szövegű feliratokat tartottak az emelvényen álló fiatalok. Jurij Navojan, a tiltakozást szervező Orosz-Örmény Baráti Közösség elnöke hangsúlyozta: a megmozdulás jelszava "Békét a Kaukázusnak és nemet a rasszizmusra" volt. A szervezet elnöke ugyanakkor megismételte a korábbi vádakat, miszerint Budapest alkut kötött Bakuval, amikor átadta az örmény katonatársát 2004-ben meggyilkoló azeri tisztet. 

Az amúgy is törékeny kaukázusi béke veszélybe került - mondta, utalva a karabahi konfliktusra. Olykor elhangzott a "szégyen" felkiáltás, amellyel egyes felszólalók Safarov átadását minősítették. Navojan azt remélte, hogy szavaik eljutnak az azeri néphez is, amelynek szerinte több nemzedékét rövidtávú politikai céljai áldozatává, foglyává tette az azeri vezetés. "Minden azerihez fordulunk Oroszországban és Azerbajdzsánban. Ne dőljenek be az azeri vezetésnek, békében, egyetértésben akarunk velük együtt, egymás mellett élni" - hangozatta az Orosz-Örmény Baráti Közösség elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.