Necas távozik a kormányfői bársonyszékből ?

A cseh kormányt fenyegetik az ODS belső hatalmi harcai

A Petr Necas vezette hárompárti koalíciós kormánynak a héten nem sikerült elfogadtatnia a parlamentben két, korábban kulcsfontosságúnak minősített törvényjavaslatot: a gazdasági stabilizációs csomagot és az egyházi kárpótlást.

2012.09.06 14:35MTI

A polgári demokrata lázadóknak azonban állítólag nem a kormány megbuktatása a céljuk, hanem Petr Necas eltávolítása az ODS éléről. A párt tisztújító kongresszusát decemberre tervezik, s Necas már jelezte, hogy meg akarja védeni elnöki posztját.

A 2010 nyara óta hatalmon lévő kabinetnek ez az első komoly kudarca, amely akár bukásához is vezethet. A kormánykoalíciónak (ODS, Top 09, Közügyek) az induláskor a 200 tagú képviselőházban 118 képviselője volt, ami Csehország húsz éves történetében az eddigi legnagyobb többség.

Ennek köszönhetően több megszorító intézkedést és az egészségügyi reform főbb elemeit is gond nélkül szavazta meg a parlament. Tavaly azonban a Közügyek belső ellentétek miatt kettészakadt, s nagyobbik része ellenzékbe vonult. Botrányok miatt az ODS-t is elhagyta néhány képviselő, minek következtében mára a koalíciónak csak 100 képviselője van: ODS 52, TOP 09 (és a csatlakozott polgármesterek) 41, LIDEM (a volt Közügyek egy része) 7. Miután a felsőházban az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Pártnak többsége van, a neki nem tetsző törvényeket könnyen elutasítja. E döntés felülbírálatához a képviselőházban minden esetben legalább 101 szavazatra van szükség.

A mostani parlamenti ülés előtt az ODS hat képviselője, élükön Petr Tluchor volt frakcióvezetővel közölte: nem fogják támogatni a reformcsomagot, mert számukra elfogadhatatlan az abban foglalt adóemelés. Az e heti szavazáskor ez megtörtént, a kormányoldal 94 szavazata nem volt elég a stabilizációs csomag megmentéséhez.

Helyi megfigyelők rámutatnak: mind a hat képviselő korábban megszavazta a csomagot, s egyikük sem tartozott az adóemelés nyílt bírálói közé. Felmerül tehát a kérdés, miért változott meg álláspontjuk?

Több vélemény szerint - s ezt a nézetet fogalmazta meg Karel Schwarzenberg kormányfő-helyettes, a TOP 09 párt elnöke is - a háttérben Václav Klaus, az ODS alapítója állhat, aki jövő márciusában távozik államfői tisztségéből. Befolyása az ODS-ben továbbra is nagy. Klaus mindig az adóemelések ellensége volt. Nyilván nem volt véletlen, hogy hétfőn újságíróknak azt nyilatkozta: reméli, hogy a parlamentben győz a józan ész, és a képviselők elutasítják az adóemelést. Klaus az adóemelést végzetes hibának minősítette.

Az adóemelést egyébként ellenkezik az ODS alapprogramjával, és a Necas-kormány programja sem tartalmazza ezt a lépést. Tovább árnyalja a képet, hogy Tluchor a múlt héten egy napilapban megjelentetett írásában azt is felvetette: az ODS számára nagyon jó megoldás lenne, ha az államfői hivatalából távozó Klaus ismét a párt élére állhatna. Klaus ezzel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott: politikai-gazdasági elemző központot alapított, s annak vezetőjeként kívánja a jövőben kommentálni a cseh és nemzetközi ügyeket.


Nem érdektelen, hogy Klaus az utóbbi hónapokban több ízben is nyíltan bírálta a kormányt, személyesen Necas miniszterelnököt, viszonyuk egyáltalán nem felhőtlen. A sokat vitatott egyházi kárpótlás kérdésében is kritikus álláspontra helyezkedett az államfő, s személyes garanciákat kért Necastól arra nézve, hogy a törvény nem bírálja felül a kárpótlás visszamenőleges időhatáraként megállapított 1948. február 25-ét, a kommunista hatalomátvétel napját. Egyesek szerint ugyanis az egyház olyan vagyont is visszakaphatna, amelyet a meghatározott dátum előtt államosítottak, ami már a Benes-dekrétumokat érinti.


Klaus ugyan nyíltan nem mondta ki, de nyilvánvaló, hogy a kitelepített szudétanémetekre és máig élő vagyoni követeléseikre célzott. Az egyházi kárpótlásról szóló döntést szintén elhalasztották.

Necas nagyon nehéz helyzetben van. Kormánya a rendszerváltás utáni legnépszerűtlenebb cseh kormány, s az ODS-en belül is erősödik a Necas-ellenes frakció. Ennek összetétele sokrétű: ellene vannak a Klaus-hívek, az ODS eredeti programjának hívei, s állítólag a párt regionális erős emberei is nyugtalanok, hogy a kormány nem tudta meggátolni a rendőrséget abban, hogy határozottabban lépjen fel a régiókban burjánzó korrupció ellen. A sajtó szerint ezekben a regionális maffiákban számos polgári demokrata politikus is érdekelt, szerepet játszik, s őket a rendőrségi fellépések megijesztették. A héten például korrupciógyanús ügyek miatt előzetes őrizetbe került Zdenek Markvart, az ODS végrehajtó bizottságának tagja, az észak-csehországi régió egyik erős embere is.

Az, hogy ki indul az ODS pártelnöki tisztségért, egyelőre nem világos. Az ODS regionális vezetőinek nyilatkozataiból azonban egyértelműen az derül ki, hogy a párton belüli hatalmi harc nagyon kemény. Ráadásul a párt népszerűsége is tartósan csökken.

Necas a parlamenti kudarc után jelezte, hajlik a kompromisszumra, de nagyon bonyolult helyzetben kell lavíroznia. A Lidové Noviny című lap szerint a máskor annyira óvatos kormányfő súlyos politikai-taktikai hibát is vétett, amikor nyíltan azt hangoztatta, hogy távozik hivatalából, ha a reformprogramot (vagy az egyházi kárpótlást) nem szavazzák meg.

A Hospodárské Noviny úgy véli: ez a fenyegetés rövid távon sikeres lehet, de hosszabb távon belső ellenzékkel kormányozni nem lehet, s a miniszterelnök meggyengült helyzete a kormányfő és a kormány idő előtti bukását eredményezheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.