Közreműködött a Gazprom elleni akcióban

Az oroszok megbírságoltak egy magyar Greenpeace-aktivistát

Körülbelül hetvenezer forintnak megfelelő rubelnyi pénzbüntetést szabott ki csütörtökön egy moszkvai bíróság a Greenpeace egyik magyar aktivistájára, mert közreműködött a Gazprom orosz állami gázóriás elleni szerdai akcióban.

2012.09.06 11:56MTI

A nemzetközi környezetvédő szervezet moszkvai akciójában részt vett magyar fiataléhoz hasonló, tíz-tizenkétezer rubeles (70-84 ezer forint) büntetést kapott valamennyi aktivista, akik ellen a gyülekezési törvény megsértése miatt indítottak szabálysértési eljárást. A júniusban jelentős mértékben megszigorított orosz törvény értelmében minimum ennyi pénzbüntetés róható ki szabálysértési eljárás során. A magyar aktivista, egy fiatal nő arról is értesítette az MTI-t, hogy nem kell elhagynia Oroszországot. 

Elmondta, hogy bár már a szerdai akció elején elvitték őket a rendőrök, a rendőrségen elhúzódott a kikérdezésük és a jegyzőkönyv felvétele. A közigazgatási bíróságon az éjszakába nyúlóan folyt az eljárás, csak csütörtökre virradóra került sor ügyének tárgyalására. A Greenpeace mintegy 15 aktivistája, köztük lengyel, német, osztrák és magyar állampolgárok szerdán úgynevezett "sarkvidéki természetvédelmi területet" hoztak létre a Gazprom moszkvai székháza előtt. 

Az akcióval a jegesmedvék élőhelyének veszélyeztetése ellen tiltakoztak. A nemzetközi környezetvédő szervezet moszkvai demonstrációja a Barents-tengeren augusztusban kezdett akciósorozat része volt. A Greenpeace aktivistái a múlt hónap végén előbb a Gazprom Prirazlomnoje nevű platformját ostromolták meg a Kara-tengeren, majd pár nap múlva hozzákötözték magukat és csónakjaikat az Anna Ahmatova hajó horgonyláncához, így az nem tudta elszállítani a munkásokat a Pecsora-öböl térségében lévő orosz olajplatformhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.