Már halálos áldozat is van

Szerbiában is felbukkant a nyugat-nílusi vírus

Egy ember meghalt, húsz másik megfertőződött a nyugat-nílusi vírustól Szerbiában.

2012.09.04 17:12MTI

A fertőzöttek között nemcsak belgrádiak, hanem az ország más részeiről származók is vannak. Az elhunyt nő a Belgrádtól húsz kilométerre, a Duna északi partján lévő Pancsováról származik. Slavica Djukic Dejanovic szerb igazságügyi miniszter keddi sajtóértekezletén kijelentette: nem áll fenn a veszélye annak, hogy a nyugat-nílusi vírus járványt okoz Szerbiában.
 
A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik. Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.