Temetési szertartás

Elbúcsúztatták Milánó volt érsekét

Tömegek búcsúztak hétfőn délután a milánói dómban és a Dóm téren Carlo Maria Martinitől, Milánó néhai bíboros érsekétől.

2012.09.03 19:01MTI

A római katolikus egyház egyik legtekintélyesebb főpapjának temetési szertartásán a székesegyházban hatezer ember vett részt, de tizenötezerre becsülik azoknak a híveknek a számát, akik a téren felállított óriásképernyőn követték az eseményt. A hosszú betegség után 85 éves korában pénteken elhunyt Martini bíboros ravatalánál mintegy 150 ezer ember rótta le kegyeletét. A hétfői szertartáson a politikai és közélet legnevesebb képviselői is részt vettek, a búcsúzó tömegben pedig nemcsak katolikusok, hanem minden felekezet tagjai ott voltak. 

XVI. Benedek pápa üzenetét Angelo Comastri, Vatikánváros vikáriusa olvasta fel. A katolikus egyházfő üzenetében elsősorban Carlo Maria Martini "nyitott szellemiségét" hangsúlyozta, azt, hogy sohasem zárkózott el a mindenkivel folytatandó párbeszédtől. A pápa felidézte, hogy az egykori érsek különleges érzékenységgel figyelt a nehéz helyzetűekre, a szegényekre, a szenvedőkre. Carlo Maria Martini tekintélyes teológus, a Pápai Gergely Egyetem és a Pápai Biblikus Intézet rektora volt.
 
Húsz éven át volt Milánó bíboros érseke, de 2002-ben nyugdíjba vonult, mert Parkinson-kórja miatt nem tudta ellátni egyházi hivatalával járó teendőit. Nagy tekintélynek örvendett az egyházi berkekben, sokan II. János Pál pápa lehetséges utódjának tartották őt. A milánói érsek a katolikus főpapság liberálisai közé tartozott, és nyilatkozataiban gyakran bírálta az egyházat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.