A rendőr tétlenül nézte?

A bécsi Izraelita Hitközség tiltakozik egy bántalmazott rabbi miatt

Tiltakozásának adott hangot hétfőn a bécsi Izraelita Hitközség (IKG), miután - egy bejelentés szerint - egy rendőr tétlenül nézte végig egy rabbi inzultálását a nyílt utcán.

2012.09.03 18:05MTI

Nagy veszélyt rejt magában, hogy egyes rendőrök passzívak az antiszemita agresszióval szemben - írta közleményében Oscar Deutsch, az IKG elnöke. Közölte: felhívta telefonon a bécsi rendőrparancsnokot, aki arról tájékoztatta őt, hogy kivizsgálják az esetet, és megdöbbenésének adott hangot. Schlomo Hoffmeister bécsi rabbi múlt pénteken írásban tett panaszt a rendőrségen, miután előző nap antiszemita jelszavakat, Heil Hitler!-t kiáltva és náci karlendítéssel inzultálta az utcán a bécsi Rapidnak a PAOK Szaloniki elleni visszavágó mérkőzése előtt gyülekező görög futballszurkolók egyike. 

A bejelentés szerint az alig néhány méterre álló rendőr nem avatkozott közbe, noha a rabbi kérte, hogy tegyen valamit. Ehelyett csak annyit válaszolt, hogy "ma foci van". "Nem lehet azzal érvelni, hogy a helyzet nem fajult el, sürgősen helyre kell tenni a dolgot. Az antiszemitizmus nem lehet a futballkultúra eltűrt része" - hangsúlyozta Deutsch. A náci gondolatkör terjesztését, éltetését törvény tiltja Ausztriában. Előző héten a két csapat görögországi mérkőzésén szurkolói rendbontásokra került sor, aminek következtében a görög csapatra az UEFA büntetést szabott ki, a bécsi mérkőzést pedig erős rendőrségi készültség mellett tartották meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.