A sajtószabadság korlátozása ellen tiltakoztak

Újságírók szakították félbe az ukrán elnök beszédét

Újságírók egy csoportja félbeszakította Viktor Janukovics ukrán elnök nyitóbeszédét egy médiával foglalkozó konferencián hétfőn Kijevben, hogy így tiltakozzon a sajtószabadság egyre durvább korlátozása ellen.

2012.09.03 16:27MTI

Az államfő beszéde alatt körülbelül egy tucat újságíró felállt a székéből, és "A médiaoligarchák a hatóságokat szolgálják", valamint "Állítsák le a cenzúrát" feliratú táblákat mutatott a pódium felé. Janukovics nem reagált az akcióra, de biztonsági őrei körülállták a tüntetőket, és erőszakosan kiragadták a kezükből a táblákat. Beszédében az államfő azt ígérte, a kormány megerősíti a demokratikus elveket és a média szabadságát. Egy nyelvbotlás miatt arra is felszólította az újságírókat, maradjanak "elfogultak", holott éppen az ellenkezőjét akarta mondani. 

A sajtószabadság állapotát monitorozó szervezetek szerint Janukovics 2010-es hatalomra lépése óta jelentősen romlott a szólásszabadság helyzete Ukrajnában: a televíziócsatornák többsége a kormányhoz hű médiamágnások kezébe került, az újságírók arra panaszkodnak, hogy nem jutnak hozzá fontos információkhoz, és egyre több, újságírókat ért támadás marad büntetlenül. A konferencia megnyitóján Jacob Mathew, az újságok és hírszolgáltatók világszövetségének elnöke arra kérte az ukrán hatóságokat, hogy ismét biztosítsák azokat a szabadságokat, amelyek "segítik fenntartani a demokráciát és az emberi méltóságot".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.