Mikó-ügy

Romániai magyar lapvélemények szerint Ponta színt vallott

A romániai magyar sajtó úgy vélte, hogy Victor Ponta miniszterelnök a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítását elrendelő bírósági döntést is védelmébe vette, amikor az újraállamosítás ellen szervezett demonstrációt az igazságszolgáltatásra gyakorolt politikai nyomásként értelmezte.

2012.09.03 13:30MTI

Szombaton, az egyházi ingatlanok újraállamosítása ellen rendezett sepsiszentgyörgyi demonstrációval egy időben, Victor Ponta miniszterelnök úgy nyilatkozott, reméli, hogy a "mindig oly éber" Legfelső Bírói Tanács felfigyel arra, hogy egy bírósági ítélet ellen rendeztek tüntetést, és kivizsgálja a jelenséget.

Balogh Levente, az erdélyi Krónika vezércikkírója szerint Ponta ezzel azt sugallja, hogy a román kormány nem azok mellett áll, akik a magántulajdon védelme és a jogbiztonság mellett törnek lándzsát, sőt inkább vegzálni kívánja őket, amiért egy jogfosztó bírósági ítélet miatt tiltakoznak.

"Persze eddig is sejtettük, hogy a kommunisták által ellopott, magyar tulajdonú ingatlanok visszaszolgáltatása úgy hiányzik a bukaresti hatalomnak, mint halnak a bicikli, de most már biztosan tudjuk" - írta a Krónika publicistája.

Balogh Levente úgy vélte, Ponta reakciója azt jelzi, hogy a hazai és nemzetközi közvéleményt megszólító tiltakozó akciókra szükség van - azoknak azonban nem az igazságszolgáltatást, hanem a mindenkori bukaresti hatalmat kell célba venniük.

Az Új Magyar Szó című internetes lap Ambrus Attila írását közli, aki amiatt méltatlankodik, hogy még a tiltakozás jogát is elvitatják az erdélyi magyarságtól, amikor nyilvánvaló igazságtalanság éri.

"Ezt az evidenciát nem szabadna kinyilatkoztatnia egy még mindig közel másfél milliós közösségnek? Hallgatni kellene, ha a rabló a megkárosítottra tolvajt kiált? Azok ellen kellene miniszterelnökként (!!) kivizsgálást kérnie a Legfelső Bírói Tanácstól, akik az igazságot követelik? Ejnye-bejnye, Ponta úr! Ez amolyan sztálinista reflex egy lassan sztálinistává zsugorodó...demokráciában!" - írta az Új Magyar Szó szerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.