Zavar az államközi viszonyban

Mexikói rendőrök golyózáport zúdítottak egy amerikai követségi autóra

Zavart okozott a mexikói-amerikai államközi viszonyban, hogy mexikói rendőrök Mexikóvárostól délre, egyelőre tisztázatlan körülmények között golyózáport zúdítottak az amerikai nagykövetség autójára, amelyben amerikai ügynökök utaztak.

2012.08.29 08:20MTI

Felipe Calderón mexikói elnök alapos vizsgálatot ígért helyi idő szerint kedden.

Az akciófilmbe illő jelenet pénteken játszódott le a mexikói fővárosból Cuernavacába vezető autópályán.

Egy csapat civil ruhás mexikói rendőr fényes nappal tüzelni kezdett az amerikai nagykövetség páncélozott Toyota terepjárójára, amely megpróbált egérutat nyerni, de szétlőtték az egyik gumiabroncsát. A járműben egy közelebbről nem megnevezett amerikai kormányzati szerv két ügynöke és a mexikói haderőn belüli elit alakulat, a tengerészgyalogság egyik századosa ült. A két amerikait kórházba szállították, egyikük a lábán sérült meg, társát a gyomrán és a kezén találták el. Egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati illetékes elmondta, hogy nem a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és nem is a kábítószer-ellenes hivatal (DEA) embereiről van szó.

A diplomatarendszámos kocsi, amelynek a hátsó szélvédőjét is kilőtték, a tengerészgyalogság egyik támaszpontjára tartott.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy tévedés történt, vagy - ahogy Calderón elnök fogalmazott - "cinkosságról" van szó. Megfigyelők emlékeztettek, jó néhányszor előfordult már, hogy mexikói rendőrökről bebizonyosodott, hogy együttműködtek az országban működő kábítószer-kartellekkel.

A lövöldözés helyszínére érkező tengerészgyalogosok, katonák és rendőrök elfogtak 12 rendőrt, akik őrizetben maradnak, amíg a vizsgálat le nem zárul.

2008 óta amerikai ügynökök képeznek ki Mexikóban rendőröket és katonákat a kábítószer-csempészek elleni harcra. Washington emellett felszereléssel, többek között Black Hawk helikopterekkel és felderítő eszközökkel is segíti a latin-amerikai országot. A kiképzésből elsősorban a tengerészgyalogos elitalakulat profitált, és a felszerelés jó részét is ez az egység kapta. Az alakulat több nagystílű kábítószer-csempészt elfogott vagy megölt Mexikóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.