Igyekeznek kijavítani a hibákat

Breivik-ügy: a kormányfő bocsánatot kért

Jens Stoltenberg norvég kormányfő bocsánatot kért az oslói parlament keddi rendkívüli ülésén azokért a hibákért, amelyeket a biztonsági hatóságok követtek el a szélsőjobboldali Anders Behring Breivik által tavaly nyáron elkövetett kettős merényletre reagálva.

2012.08.28 13:44MTI

A norvég miniszterelnök bejelentette, hogy igyekeznek kijavítani a hibákat, és ennek jegyében létrehoznak Oslóban egy új rendőrségi központot, amely vészhelyzet esetén segíti majd a hatóságok összehangolt, gyors fellépését. Anders Breivik tavaly július 22-én Oslo kormányzati központjában hét embert ölt meg egy pokolgépes robbantásban, majd egy szigeten lévő ifjúsági táborban 69 fiatalt lőtt agyon. 

Ez utóbbi helyszínre a rendőrség nagyon későn, az első riasztás után 70 perccel érkezett ki. A merényletek körülményeit vizsgáló, független Július 22-e Bizottság a Jens Stoltenberg miniszterelnök számára készített csaknem ötszáz oldalas jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az oslói robbantásos merénylet is megakadályozható lett volna, ha a korábban elfogadott biztonsági intézkedéseket hatékonyabban alkalmazzák, Utoya szigetére pedig sokkal hamarabb kiérhetett volna a rendőrség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.