Minden helyi kiadvánnyal

Mianmarban eltörölték a sajtócenzúrát

Mianmarban eltörölték a sajtócenzúrát - jelentette be hétfőn a tájékoztatási minisztérium.

2012.08.20 08:47MTI

Honlapján tudatta, hogy hétfőtől feloldotta a cenzúrát "minden helyi kiadvánnyal" szemben.

A polgárinak nevezett kormány már korábban hozzálátott a médiát érintő reformok végrehajtásához, s tavaly feloldotta a cenzúrát a kevésbé kényes kiadványokkal szemben. Hétfőtől a politikai és a vallási tematikájú sajtóorgánumoknak sem kell előzetesen a sajtófigyelő hivatalnak elküldeniük felülvizsgálatra a kiadásra készülő anyagokat.

A katonai junta idején Mianmarban mindenre kiterjedő a cenzúra volt, kezdve a nyomtatott sajtótól és a könnyűzenétől egészen a gyerekmesékig. A délkelet-ázsiai ország a 169-ik volt a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi sajtószervezet felmérésében, amely 179 országban vette górcső alá a sajtószabadság helyzetét.

A brit gyarmati időkben Burmának nevezett országban tavaly márciusban feloszlott a katonai junta, választásokat tartottak, s ezzel véget ért az évtizedeken át tartó diktatúra. Thein Szein államfő - korábbi miniszterelnök - ezután több, a demokrácia irányába mutató intézkedést hozott: egyebek mellett amnesztiában részesített számos politikai foglyot - így kiszabadult a 15 éven át tartó házi őrizetből Aung Szan Szú Kji, az ellenzék Nobel-békedíjas vezéralakja is -, illetve több újságíró is elnyerte szabadságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.