Mindannyian békében akarunk élni

XVI. Benedek: a béke mindenekelőtt isteni ajándék

A béke nem egyszerűen az ember győzelme vagy egy politikai megállapodás gyümölcse, hanem mindenekelőtt isteni ajándék - jelentette ki XVI. Benedek pápa a római Szent Péter-bazilikában újév napján bemutatott miséjében, a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület jelenlétében.

2008.01.01 15:22MTI

"Mindannyian békében akarunk élni, de az igazi béke, amilyet az angyalok hirdettek nekünk karácsony szentestéjén, az nem csupán emberi győzelem, vagy politikai egyezség gyümölcse. Ez mindenekelőtt isteni adomány, amelyért szüntelen könyörögni kell, ugyanakkor önmagunk elkötelezése, amit türelemmel, az isteni parancsolatoknak eleget téve kell megtennünk" - mondta az egyházfő.

A katolikus egyház 40 év óta január 1-jén ünnepli "a béke világnapját".

Homíliájában XVI. Benedek kért "minden férfit és nőt: tudatosítsa jobban magában, hogy az emberiség egységes családjának közösségéhez tartozik, amely a békére való nevelésben első és semmivel nem helyettesíthető". Ismét védelmére kelt "a férfi és nő házasságán alapuló természetes családnak". December 11-i békeüzenetének egyik mondatát megismételve kijelentette: " A család jogainak tagadása vagy korlátozása elhomályosítja az emberi igazságot, és veszélyezteti a béke alapjait is".

XVI. Benedek pápaságnak egyik központi témája a család. A legutóbbi vasárnapi úrangyala imádság során, a Vatikánból élőben, hatalmas kivetítőkön keresztül szólt annak a madridi tömegmegmozdulásnak a résztvevőihez, amelyet a helyi érsekség szervezett "a keresztény családi értékek védelmében". Akkor arra biztatta az egybegyűlteket, hogy az emberi életnek méltóságot adó morális értékek tiszteletben tartásával neveljék fel gyermekeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.