A szakértői kormány leköszönte

Az olasz pártok megkezdték a Monti utáni időszakra való felkészülést

A nyári parlamenti szünetben sem tétlenek a már az őszi választási kampány kezdetére lázasan készülő olasz pártok: a bal- és a jobbközép is nagykoalíciót tervez tucatnyi miniszterelnök-jelölttel - derült ki a szombati olasz sajtó jelentéseiből.

2012.08.18 16:16MTI

A szakértői kormány leköszönte után a jövő ilyenkor újabb kormánya lesz Olaszországnak ismét, és a szakértői miniszterek helyét ismét a pártpolitikusok veszik át. Mario Monti miniszterelnök a legutóbbi interjújában azt mondta, hogy 2013 tavaszáig marad hivatalban. A választások pontos jövő április-májusi időpontját Giorgio Napolitano köztársasági elnök a következő hónapokban jelöli ki. Ettől függetlenül októberben a pártok elindítják a "hosszúnak és nehéznek" ígérkező választási kampányt. Bejelentéseik szerint a pártok készen állnak a visszatérésre - harangozta be az olasz sajtó.

Hiába a szeptember 4-ig tartó parlamenti szünet, az itáliai lapok kizárólag belpolitikával foglalkoznak: a pártemberek nyári szabadsága ugyanis szünet nélküli egyeztetéssel telik. A politikusok egymásnak üzengető interjúi mind arra utalnak, hogy a bal- és a jobbközép is kész programmal kívánja indítani az őszt.
A májusi időszakos helyhatósági választásokon több mint 33 százalékkal győztes Demokrata Párt (PD) esélyesként pályázik a következő római kormány vezetésére.

A PD szövetségese a Pierferdinando Casini elnökölte Kereszténydemokrata Unió (UDC) és a Nichi Vendola irányította Baloldal Ökológia és Szabadság (Sel) lehet. Kérdés, miként férnek meg egymás mellett a konzervatív UDC és a Sel baloldali választói. A közeledést szolgálta Casini augusztusi nyitása a meleg párkapcsolatok legalizálása felé. A Libero jobbközép napilap szerint a furcsa balközép koalíció nevét és logóját még keresik, de a hatalomfelosztás már megtörtént: Pierlugi Bersani PD-főtitkár a miniszterelnöki vagy a pénzügyminiszteri szék várományosa, Casini a jövőre szintén megüresedő köztársasági elnöki palotába költözhet be.

A terveket egyedül a PD-ben szokásos előzetes miniszterelnökjelölt-választás boríthatja fel. Bersanival szemben többek között a negyven évnél fiatalabb Matteo Renzi firenzei PD-polgármester indul generációs váltást sürgetve a pártban.

A helyzet a jobbközépen sem egyszerűbb. A 2008-ban elsöprő parlamenti győzelmet arató, idén 76 éves Silvio Berlusconi az egyik interjúban a visszavonulást fontolgatja, máskor hazája iránti elkötelezettségéről beszél. A volt kormánypárt, a Szabadság Népe (PdL) 16 százalékot teljesített májusban. A darabokra hullott PdL Berlusconira vár - írta az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap, amely szerint Berlusconi októberben ad végleges választ esetleges miniszterelnöki jelöléséről. Akkora zárul le a milánói bíróságon a Ruby-per, és októberre születik meg az új olasz választási törvény is. Berlusconi ennek alapján tudja majd felmérni valós esélyeit.


A sajtó szerint "a szálakat a háttérből teljes csendben mozgató" Berlusconi még nem fedte fel kártyáit. A PdL egyelőre szövetségesek nélkülinek látszik, nem kizárt azonban, hogy az utolsó pillanatban maga mellé tudja állítani az UDC-t és a Luca Cordero di Montezemolo vezette Jövő Itáliája alapítványt, amely a Corriere della Sera szerint 20 százalékos választási erőt képvisel. Berlusconi annyit árult el, hogy a PdL új névvel és új logóval lép színre. Az eddigi Hajrá Olaszország és Szabadság Népe után a Mi vagyunk Olaszország, Itt vagyunk Olaszország, Szabad Olaszország verziókról hallani.

Az is biztosnak tűnik, hogy a jobbközép új, fiatal arcokkal akar kampányolni. A párt egyik jelszava az eddig minden választáson sikeresnek bizonyult adócsökkentés lesz. "Berlusconi visszatérése, akár főszerepben, akár más pozícióban, önmagában még nem oldja meg a jobboldal hitelvesztését. Az egyedüli vezető mindenki ellen - politikai formula Itáliában erejét veszítette" - hangoztatta Maurizio Lupi PdL-politikus az IlSussidiario.net politikai portálon. Lupi hozzátette, hogy a nagykoalícióban sem hisz: "ez Itáliában egyedül a második világháború után vezetett sikerre. Az utóbbi húsz évben sem Berlusconi, sem Prodi nem tudta egyben tartani az általa vezetett ezerlelkű szövetségeket."

Senkivel sem kíván szövetségre lépni a humorista Beppe Grillo vezette, a helyhatósági megméretésen 10 százalékkal a harmadik legnagyobb párttá vált 5 Csillag Mozgalom. A volt ügyész Antonio Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) egyelőre azt várja, kitől kapja a legkedvezőbb politikai ajánlatot. Grillo és Di Pietro sem tagadta, hogy kormányfőnek készül.

Az Északi Liga - Umberto Bossi félreállítása óta - a feledésbe merülést kockáztatja. "Nem kell félni a pártok visszatérésétől. A pártokban is akadnak szakértők elég a balközépet kétszer is kormányra juttató Romano Prodira gondolni" - hangoztatta Rosy Bindi PD-politikus. A külföldi befektetők idén nyáron tapasztalt tömeges távozása azonban mégiscsak arra utal, hogy a Monti utáni olasz pártpolitika visszatérése már most bizonytalanságot sugall.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.