Az Amnesty International is elítélte

A nyugatiak súlyosnak tartják a Pussy Riot büntetését

Az európai intézményekben, a nyugati államok fővárosaiban "aránytalanul súlyosnak" nevezték pénteken a Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagját sújtó moszkvai bírósági ítéletet.

2012.08.17 18:57MTI

Az Amnesty International is elítélte, az orosz ortodox egyház pedig "könyörületet" kért az elítéltek számára. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége pénteken a Twitteren megjelentetett mikroblogjában ítélte el az együttes három tagjára kirótt kétéves börtönbüntetést, és "aránytalannak" nevezte. Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Hamovnyiki kerületének bírósága két év börtönbüntetésre ítélte a Pussy Riot mindhárom tagját.
 
Az európai tisztségviselő is úgy fogalmazott, hogy ez az ítélet "aránytalan". A szólásszabadság korlátozásának veszélyes tendenciája érhető tetten a Pussy Riot orosz punkzenekar tagjai elleni orosz bírósági ítéletben - foglalt állást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője egy pénteki bécsi közleményében - jelentette Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója.
 
Eszerint Dunja Mijatovic úgy látja: a garázdaság és vallási gyűlölet vádját nem lenne szabad a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására felhasználni. Bármilyen provokatív, szatirikus vagy érzékeny is egy véleménynyilvánítás, nem szabad elnyomni, illetve semmilyen körülmények között nem vezethet bebörtönzéshez" - tette hozzá. Guido Westerwelle német külügyminiszter berlini nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az ítélet nincs arányban az együttes tagjai által elkövetett cselekmény súlyosságával. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy a művészek önkifejezési szabadságának a demokratikus társadalom részét kell képeznie, és ez Oroszországra is vonatkozik. Az Amnesty International szerint az orosz bíróság döntése a véleménynyilvánítás szabadságának otromba megsértése. 

John Dalhuisen, az Amnesty International Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó programjának igazgatója pénteken - a jogvédő civil szervezet budapesti irodája által az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint - úgy fogalmazott: a lányok elleni eljárás politikailag motivált volt, helytelenül és aránytalanul büntette őket egy legitim - még ha sokak felháborodását ki is váltó - tiltakozó akciójuk miatt.

A szervezet mindhárom lányt lelkiismereti fogolynak tekinti, akiket kizárólag nézeteik békés kifejezése miatt tartanak fogva - olvasható a közleményben. Az orosz pravoszláv (ortodox) egyház vezető testülete, a Legfelső Egyházi Tanács pénteki nyilatkozatában "kétségtelenül jogszerűnek" nevezte a bírósági döntést. Ugyanakkor azzal a kéréssel fordult az orosz állami szervekhez, hogy a törvény adta lehetőségeken belül tanúsítsanak könyörületet az elítéltekkel szemben, annak a reményében - áll a közleményben -, hogy az érintettek a jövőben tartózkodni fognak az újabb szentségtörő cselekedetektől.
 
A moszkvai bíróság pénteken két év börtönbüntetésre ítélte a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját. Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics az ítélet szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkozott" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.