Amerikának mindenről Irán jut az eszébe

Szíria: a képmutatás magasiskolája

Amerikai vezetők nehezményezik, hogy Irán kormányhű milíciákat támogat és képez ki Szíriában, dacára annak, hogy Washington ugyanezt teszi a másik oldalon.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.08.15 15:23Konrád - ma.hu

Leon Panetta védelmi miniszter, illetve Martin Dempsey tábornok a vezérkari főnökök elnöke, aggodalmukat fejezték ki, Irán növekvő szíriai jelenléte, valamint Asszád elnök rezsimjének hathatós támogatása miatt. “Úgy néz ki, hogy az Irániak megpróbálnak felállítani, vagy megpróbálnak kiképezni egy milíciát Szíriában, ami képes lehet harcolni a rezsim érdekében” - mondta el Panetta a Pentagonban. Úgy véli “veszélyes”, hogy Irán egy olyan rendszert támogat, ami “szerintünk végül össze fog omlani”.

Dempsey tábornok arról beszélt, hogy az irániak által kiképzett csapatok jelentős nyomást vesznek le a kormányerők válláról, amik erősen megsínylették a 18 hónapos háborút. A perzsa állam gyakorlatilag Szíriai egyetlen szövetségese a régióban, miközben Washington folyamatos támogatást nyújt az ellenzéknek. Hivatalosan több mint 76 millió dollárral patronálták már a felkelőket. Korábban szárnyra kelt a pletyka, hogy Obama elnök titokban utasítást adott a hírszerzési ügynökségeknek, támogassák az Asszád rezsim megdöntését. 

Az RT orosz hírportál megkérdezte a stopimperialism.com neves geopolitikai elemzőjét, Eric Draitsert a fejleményekről. A férfi szerint az amerikai katonai vezetők hihetetlenül képmutatóak. Véleménye szerint azért kezdték el ilyen hevesen kritizálni Iránt, mert a washingtoni fejeseknek nem tetszett, hogy a Teheránban tartott találkozó Szíria kérdésében közelebb hozta egymáshoz Oroszországot, Kínát, Venezuelát és más hatalmakat a világon.

Az USA nem volt meghívva erre a csúcstalálkozóra és regionális csatlósai, mint Katar vagy Szaúd-Arábia sem voltak jelen. Az amerikaiaknak nem tetszik, hogy Irán egyre inkább központi szerepet játszik a krízis rendezésében, amire az USA több mint másfél éve képtelen. Az, hogy Washington milíciák felállításával és polgárháború szításával vádolja Iránt, miközben ő maga is ugyanazt csinálja, valóban a képmutatás magasiskolája.

Draitser szerint az Egyesült Államok mindent megtesz, hogy tovább szítsa a káoszt az országban és lerombolja a szír államot. Szunnitákat fordít a síiták ellen, alavitákat a kurdok ellen, bármit, amit a helyzet megkíván. Irán ugyanezt csinálja, csak Asszád érdekében. Mivel a közel-keleten az USA sem diplomáciailag, sem külpolitikailag nem tud labdába rúgni így az marad az egyetlen lehetőségük, hogy minél nagyobb mumusnak állítsák be Iránt.

A felkelőknek esélyük sincsen a győzelemre az USA és régióbeli szatelitállamainak támogatása nélkül, hiszen mindenki előtt világos, hogy a Free Syrian Army nem más, mint terroristák és szélsőségesek rosszul szervezett gyülevész bandája, a Nemzeti Tanács pedig az USA bábjainak gyűjtőszervezete, állítja Draitser. Amíg az Amerikai Egyesült Államok nem látja be, hogy a szír állam lerombolására irányuló tervei kudarcba fulladtak, nincs esély arra, hogy béke legyen az országban. A felkelők pedig idővel teljesen magukra maradnak és elbuknak, hiszen semmilyen hatékony támogatás nem áll mögöttük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.