II. világháború

Japánnak felelősséget kell vállalnia a háborús jogsértésekért

A dél-koreai elnök fölszólította a japán kormányt szerdán, hogy vállalja a felelősséget a II. világháborúban a japán megszállók által elkövetett jogsértésekért.

2012.08.15 08:16MTI

"Japán közeli szomszéd, de a megoldatlan történelmi sérelmek akadályt jelentenek a két ország egy boldogabb jövő felé vezető közös útján" - fogalmazott Ri Mjong Bak elnök Korea japán uralom alóli felszabadulásának 67. évfordulóján mondott ünnepi beszédében. Dél-Korea régóta követeli, hogy Japán fizessen jóvátételt, amiért hadserege tömegesen szexuális rabszolgaságra kényszerített nőket a II. világháborúban a megszállt országokban, többek között Koreában és Kínában. Egyes történészek szerint elérheti a 200 ezret az elrabolt, és bordélyházakban szexrabszolgaként tartott nők száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.