Katonai csapás készül Irán ellen?

Példátlan hatalmi jogkör az izraeli kormányfő kezében

Az izraeli kormány példátlan hatalmi jogkört szavazott meg vasárnap Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, ő pedig kabinetje ülésén kijelentette, hogy az Irán általi fenyegetés Izrael legsúlyosabb gondja. Ez utóbbi egy újabb jele lehet annak, hogy a kormány katonai csapást tervez a közeljövőben az iráni atomlétesítményekre.

2012.08.13 07:44MTI

A miniszterelnök hatalmi jogköreit érintő tervezett változtatások egészen az állam 1948-as születéséig nyúlnak vissza, amikor is meghatározták a döntéshozás menetét. Netanjahu részt vehetne bármely miniszteri bizottsági ülésen, és újra meg újra felvethetné javaslatait e bizottságokban, hogy végül elfogadtassa azokat. Megsemmisíthetne miniszteri döntéseket, érvényteleníthetne szavazási eredményeket, illetve korlátozhatná a miniszteri bizottságok bármely tagjának szavazati jogát. Ha egy döntést jóváhagytak, neki lehetősége volna megtiltani vagy elhalasztani annak végrehajtását.

A javaslatot a kormány nagy többséggel fogadta el, viszont a teljes politikai elitből heves bírálatokat váltott ki. Selli Jahimovics, az ellenzéki Munkapárt vezetője például úgy reagált, hogy Netanjahu gyakorlatilag érdemi vita nélkül viheti majd keresztül bármilyen akaratát. Erre válaszul a miniszterelnöki hivatal azt közölte az Ynet hírportállal, hogy a javaslat célja "a kormányzás minőségének javítása". Az Ynet azonban hozzátette: a miniszterelnöki hivatal jogtanácsosának, Slomit Barnea Fargónak fenntartásai vannak a tervvel kapcsolatban.

Izrael már régóta katonai csapás lehetőségével fenyegeti Iránt, hangsúlyozva, hogy létét fenyegeti az iráni atomprogram. Az Egyesült Államok azonban ellenzi a katonai megoldást, és az elmúlt hónapokban igyekezett rávenni Netanjahu miniszterelnököt arra, hogy adjon még esélyt a diplomáciának. Egyes elemzők szerint a katonai csapással való fenyegetőzés diplomáciai eszköz, Izrael valójában sokkal kevésbé volna hajlandó megtámadni Iránt, mert tudja, hogy megvan a veszélye egy totális háború kialakulásának, amelyben Izraelt minden irányból érné támadás. A Jediót Ahronót című konzervatív lap pénteken azt írta: Netanjahu és védelmi minisztere, Ehud Barak amellett van, hogy Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt mérjen katonai csapást az iráni atomlétesítményekre, de a lap szerint a két vezető politikus ehhez nem rendelkezik a szükséges támogatással sem a hadsereg, sem a biztonsági kabinet részéről.

Összefügghet az Iráni elleni esetleges csapásra való felkészüléssel, hogy a hadsereg vasárnap sajátos országos kísérletbe kezdett. Hamis sms-üzeneteket küldözget több százezer ember mobiltelefonjára, és ebben közelgő rakétatámadásra figyelmezteti őket. A kísérlet csütörtökig tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.