Madrid

Letartóztatták a mexikói Sinaloa drogkartell négy tagját

A mexikói Sinaloa drogkartell négy tagját letartóztatták Madridban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a spanyol rendőrség közös akciója keretében, meghiúsítva ezzel a világ egyik legnagyobb bűnszervezetének első komoly próbálkozását, hogy kiépítse európai hálózatát.

2012.08.10 18:22MTI

A spanyol hatóságok jelentése szerint madridi szálláshelyeik közelében fogták el Jesús Gutiérrez Guzmánt - aki a kartell vezetőjének, Joaquín "El Chapo" Guzmánnak a testvére -, Rafael Humberto Celaya Valenzuelát, Samuel Zazueta Valenzualát, valamint Jesús Gonzalo Palazuelos Sotót. E személyeket régóta körözik az Egyesült államokban is kábítószer-kereskedelem és pénzmosás gyanújával. Az FBI 2009 májusában kezdte meg Dark Waters fedőnevű akcióját, hogy felgöngyölítse a kábítószer-kereskedő bűnszövetkezet kiterjedt tevékenységét.
 
Egy évvel később bevonták a spanyol bűnüldöző szerveket is. A közös nyomozó munka eredményeként nyolc nappal ezelőtt sikerült az első tettenérés: a spanyol rendőrség a dél-spanyolországi Algeciras kikötőjében lefoglalt egy konténert, amelyben 373 kilogramm - mintegy 80 százalékos tisztaságú - kokain volt, amely állítólag Brazíliából érkezett hajón.
 
E nagy "fogás" eredményeként elfogták a drogkereskedői művelet szervezőit, akik "El Chapo" megbízásából Spanyolországban akarták kialakítani a drogkartell kábítószer-kereskedelmének "európai kapuját", onnan szállították volna tovább az árut az öreg kontinens több más pontjára. A hatóságok szerint a mostani rendőrségi akció révén sikerült megakadályozni a bűnszervezet első komoly próbálkozását, hogy megvesse lábát Európában. 

Egyes becslések szerint a mexikói drogkartellek körülbelül 6,6 milliárd dollárt zsebelnek be az Egyesült Államokba irányuló illegális drogkereskedelemből, ebből az üzletből állítólag 40-60 százalékban részesedik a Sinaloa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.