Békés út

Katar módosítana a Szíria-közvetítő mandátumán

Katar, az Arab Liga soros elnöke módosítani akar a távozó Kofi Annan nemzetközi Szíria-közvetítő utódjának mandátumán.

2012.08.04 20:29MTI

Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni sejk az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak elmondta, "az egyetlen elfogadható megbízatás a hatalom békés úton történő átadásának a kidolgozása". Katar Szaúd-Arábiával együtt a szíriai felkelőket pénzzel és fegyverrel támogatja. Annan, az egykori ENSZ-főtitkár kudarcot vallott közvetítő kísérletével, hogy tűzszünet jöjjön létre a Bassár al-Aszad szíriai államfőhöz hű kormányerők és a felkelők között. A genfi Szíria-konferencián június végén Oroszország visszautasította azt a nyugati javaslatot, amely gyakorlatilag száműzte volna Aszadot, kizárva őt a politikai átmenet folyamatából. 

Az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottjaként Annan hatpontos béketervet dolgozott ki, amely előirányozta azt is, hogy a városokból és egyéb lakott területekről kivonják a nehézfegyvereket. "A hatpontos terv a múlté. Miután abból semmi sem valósult meg, alapvetően módosítani kell" - hangoztatta a katari kormányfő. Annan mandátuma augusztus végén jár le. Távozását azzal indokolta, hogy a szembenálló felekből hiányzik a hajlandóság a békemegállapodásra, továbbá kudarcának oka az ENSZ Biztonsági Tanácsának tehetetlensége is, mivel Kína és Oroszország vétójával akadályozta az Aszad-rezsim elleni szankciókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.