Halálos összecsapás a gyárban

Videó: felgyújtották a munkások a HR vezetőt a Suzuki gyárban

Egy halott, rengeteg sebesült és közel száz letartóztatott Indiában, ahol kicsit eldurvult a munkások bérének tárgyalása.

2012.07.20 08:12Konrád - ma.hu

Véresen eldurvultak az események a Maruti Suzuki indiai gyárában. A dogozók és a vezetőség közötti fizikai összecsapások után egy megégett holttestet találtak a telep legnagyobb konferenciatermében, akit később az Emberi Erőforrás osztály általános igazgatójaként azonosítottak. Az események miatt a termelés leállt.

Kilencven dolgozót már letartóztattak az erőszakos események utána, a vádak között gyilkosság, gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés és zavargás is szerepel. A rendőrség szerint további letartóztatások várhatóak az elkövetkező 48 órában többnyire szakszervezeti vezetőket és munkásokat keresnek.

A 95 sérülttel - közülük kilenc rendőr - járó tombolás egy az eladótérben dolgozó alkalmazott és egy ellenőr között tört ki. De a szemtanúk szerint a feszültség már korábban is igen nagy volt a bérek felülvizsgálatának ügyében folyó tárgyalások miatt. Az dolgozók és a vezetőség közötti ökölharcot gyújtogatás, az irodák kifosztása, és a telep megrongálása követte.

Ugyan a gyár vezetői szerint a gyártósor nem sérült a termelést mégis leállították. Mindeközben a média azt szellőztette meg, hogy a támadás előre eltervezett volt és nem spontán dolgozói lázadás. “Előre eltervezett támadás volt; akkor még nem is fogtuk ezt fel. Miután a megbeszélés véget ért elkezdtek ütni minket, megrongálták az irodákat, gépeket és néhány autót is” - idézte a helyi újság az egyik dolgozót.

A Maruti Suzuki gyár az Új Delhitől 50 kilométerre található Manesarban üzemel 2.000 dolgozót foglalkoztat és napi szinten 1.200 Swiftet, A-Start és SX4-et állít elő. A bombayi tőzsdén a Maruti Suzuki 9%-ot esett a történtek után mivel a befektetők tartanak attól, hogy a gyártási kapacitás sérült.

Nem ez az első zavargás a manesari gyárban. Tavaly a munkások 3 esetben is lázadni kezdtek állításuk szerint a bérek miatt. 2011 júniusában 13 napos sztrájk vette kezdetét  aminek eredményeképpen a  termelés leállt. Később augusztusban 33, októberben 14 napig tartó munkabeszüntetés vette kezdetét. Ha idén is hosszabb időre leáll a termelés, akkor a gyár komoly veszélybe kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.