Basescu leváltása

Ponta megerősítette: lesz érvényességi küszöb a népszavazáson

Victor Ponta román miniszterelnök megerősítette szerdán: lesz érvényességi küszöb a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazáson, s a voksolás időtartamát várhatóan meghosszabbítják, a szavazókörzetek nem tizenkét, hanem tizenhat órán keresztül lesznek nyitva.

2012.07.18 11:32MTI

Ponta szerdán a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a Szociál-liberális Szövetség (USL) továbbra is támogatja az alkotmánybíróság hatáskörének visszaállítását, valamint a népszavazás érvényességi küszöbbel történő megszervezését. Ezeket a feltételeket az Európai Unió vezetői kérték Bukaresttől. A román parlament szerdán szavaz az erre vonatkozó törvénymódosításokról. Ponta kijelentette: mindezt megígérte korábban José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének, ezért román parlamenti képviselőként ő maga is ennek megfelelően fog szavazni. 

Ezen a napon kerül ugyanis napirendre rendkívüli parlamenti ülésszak keretében egyebek között az alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásáról, valamint a népszavazás érvényességi küszöbének eltörléséről szóló sürgősségi kormányrendelet. Ezt a két rendeletet a Ponta-kormány július elején bocsátotta ki, és azok éles bírálatokat váltottak ki az Európai Unió vezetői körében. Ponta leszögezte, hogy nem fogják törölni a küszöböt, így az államfő leváltásáról szóló július 29-i népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők fele plusz egy fő megjelenik az urnák előtt. 

Hozzátette, mindössze a szavazókörzetek nyitva tartását akarják meghosszabbítani a nyári időszakra való tekintettel, hogy minél több állampolgár leadhassa voksát. A népszavazás reggel nyolc óra és este nyolc óra között tartana, az USL-nek azonban - szintén szerdán a parlamentben - szándékában áll úgy módosítani a hatályos törvényeket, hogy a szavazóhelyiségek reggel hét órától este tizenegyig legyenek nyitva. Ponta nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy előző nap a szenátus jogi bizottságában az USL törvényhozói olyan módosító javaslatokat nyújtottak be, amelyek törölték volna az érvényességi küszöböt, és két naposra bővítették volna a referendumot. 

Ezeket a javaslatokat elutasította a szakbizottság, de több kormányzati törvényhozó hangsúlyozta, hogy a parlamentnek szuverén joga dönteni a törvényekről. A referendum jogi szabályozásának körülményei így várhatóan a szerdai parlamenti szavazás után tisztázódnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.