Nem akarják felelősségre vonni?

Csatáry-ügy- Zuroff nem bízik a megyar hatóságokban

Kételyét fejezte ki Efraim Zuroff azzal kapcsolatban, hogy a magyar hatóságok felelősségre akarják-e vonni a háborús bűntettekkel gyanúsított Csatáry Lászlót.

2012.07.16 17:18MTI

"A legfontosabb kérdés az, vajon megvan-e a politikai akarat Magyarországon ahhoz, hogy a Csatáry-ügyet bíróság elé vigyék. Mi azt követeljük, hogy az ügy végre kezdődjön el. Hogy Csatáryt nevezzék meg mint gyanúsítottat, s vessenek véget a lavírozásnak" - mondta a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője a dpa német hírügynökségnek arra a kérdésére, mit vár a magyar hatóságoktól. Kétkedését Zuroff azzal magyarázta, hogy a magyar hatóságok már négy és fél éve ismerik az ügyet.
 
"Én már 2006-ban bizonyítékokkal szolgáltam az ügyészségnek. 2011 szeptemberében pedig még Csatáry budapesti címét is megadtam" - állította a náci bűnösök felkutatásával foglalkozó központ igazgatója. "Nyilván abban reménykedtek, hogy eltűnik" - tette hozzá a dpa hétfői jelentése szerint. A német hírügynökség felidézi, hogy az állítólagos háborús bűnös, a 97 éves Csatáry László a Simon Wiesenthal Központ és a média értesülései szerint jelenleg Budapesten él, s hogy a vádak szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként szerepet játszott mintegy 16 ezer magyar zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében. 

A Simon Wiesenthal Központ vasárnapi közleménye szerint Efraim Zuroff a múlt héten Budapesten újabb információval szolgált az ügyben a magyar ügyészségnek arra vonatkozóan, hogy Csatáry évekkel korábban kulcsszerepet játszott körülbelül 300 kassai zsidónak az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba történt deportálásában is, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták.
 
Egyúttal sürgette, hogy a magyar hatóságok gyorsítsák fel a vizsgálatot Csatáry ellen. A Fővárosi Főügyészség április 20-i közlése szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt Csatáry ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.