Kísérletképpen el is indították a programot

WiFi-állomásokká építik át a New York-i utcai telefonfülkéket

Egyre ritkábban veszik igénybe a New York-iak az amerikai metropolisz vezetékes utcai telefonjait, ezért a városvezetés gondolt egy nagyot: azt tervezi, hogy a fülkéket internetes jeltovábbító WiFi-állomásokká építik át.

2012.07.15 08:40MTI

Az önkormányzat a héten már el is indította a programot, igaz, csak kísérletképpen. Manhattanben, Brooklynban és Queensben tíz nyilvános fülkét láttak el routerrel, amely néhány száz méterre szórja szét az ingyenes hálózati jeleket. Az új berendezés mellett a vezetékes telefonálási lehetőség is megmarad. A végső terv az, hogy a nagyvárosnak mind a 12 ezer fülkéjét átalakítják, a modern idők szavához igazítva a kapcsolatteremtés módját.

"Tulajdonképpen egy már létező infrastruktúrát veszünk igénybe, és némi fejlesztéssel kibővítjük az információhoz való hozzáférési lehetőségeket" - ecsetelte Rahul Merchant, a város informatikai menedzsere. Közlése szerint az elképezés része Michael Bloomberg polgármester erőfeszítésének, hogy korszerűbbé és hatékonyabbá tegye a kapcsolattartási rendszert a New York-iak és a metropoliszt évente felkereső 50 millió turista számára.

A WiFi-rendszer használata ingyenes lesz, jelszó sem kell hozzá, csupán megfelelő jelfogó eszköz az internetezni vágyó készülékén. Az igénybe vételhez elég lesz csupán megközelíteni bármely utcai telefonfülkét. Időkorlátot sem terveznek a használatra, és a jeltovábbító hálózat napi 24 órában üzemel majd.

A hálózat kiépítésében partner a Van Wagner and Titan utcai hirdetési cég is, amelynek több mint 9000 nyilvános telefonfülke van a birtokában. A cég műveleti igazgatója, Peter Izzo elmondta, hogy számításuk szerint egy-egy fülke felszerelése WiFi-vel (hotspottal) hozzávetőleg 2000 dollárba kerül. "Ám tekintettel arra, hogy a mobiltársaságok korlátozzák a 3G-s és 4G-s hozzáféréseket, egyre növekvő igényt látunk a az ingyenes WiFi iránt" - húzta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.