Rasszista indíttatásból

A nápolyi camorra gyújtogatta a romatáborokat

A nápolyi szervezett bűnözés tizennyolc tagját tartóztatták le a délolasz város cigánytáborának 2010-ben történt felgyújtása miatt.

2012.07.11 11:33MTI

A Casella-Circone klán tagjait szervezett bűnözés, gyilkossági kísérlet, zsarolás és gyújtogatás vádjával tartóztatta le a rendőrség. A hatóságok szerint a 18 letartóztatott által elkövetett bűncselekményeket az súlyosbítja, hogy a camorra tagjai rasszista indíttatásból cselekedtek – jelentették szerdán az olasz lapok. A camorra gyújtotta fel 2010 decemberében a délolasz városban a romák egyik táborát. Személyi sérülés nem történt, de a lángok az ott lakók minden vagyonát elpusztították. 

Nem sokkal a gyújtogatás után a romák elhagyták Nápolyt és hazamentek Romániába. Az olasz rendőrség Romániában kutatta fel őket. A volt táborlakók arról számoltak be, hogy Nápolyban folyamatos agresszió áldozatai voltak. A helyi camorra tagjai először megfenyegették őket, majd veréssel igyekeztek félemlíteni a romákat, végül benzinnel öntötték le a tábor sátrait és a lakókocsikat. A maffiózók nem akarták, hogy a roma gyerekek együtt járjanak a közeli iskolákba az olasz gyerekekkel. 

A camorrának az sem tetszett, hogy a cigánytelep miatt „túl sok rendőr ellenőrzi a kerületet” – mondták az olasz rendőröknek a roma szemtanúk. Az olasz sajtó megjegyezte, hogy a nápolyi cigánytáborok felgyújtása azóta is gyakori, idén januárban és márciusban is lángokban álltak telepeik. Márciusban két személy égési sérüléseket szenvedett. A közel egymilliós Nápolyban kevesebb mint ezer vándorcigány van a római belügyminisztérium adatai szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.