Szúrópróbaszerű ellenőrzések

Ártalmas orvosságokat és fogyasztószereket találtak kínai ellenőrök

Nyolc gyógyszeripari termékben - köztük fogyasztókapszulákban - találtak az emberi egészségre veszélyes mellékhatásokat előidéző anyagokat a kínai hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzéseiken - derült ki a kínai média pénteki jelentéseiből.

2012.07.06 08:07MTI

Az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet munkatársai egyebek mellett szibutramint, fenolftaleint és estazolamot fedeztek fel a különböző termékekben. A leginkább elhízás elleni szerekben használt szibutramin - amelyet 2010 októberében tettek tiltólistára - és a fenolftalein magas vérnyomást és légzési problémákat idézhet elő, továbbá érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Az estazolam az álmatlanság rövid idejű kezelésére engedélyezett, mivel függőséget okozhat; használata sédüléssel, túlzott álmossággal és koordinációs zavarokkal járhat.

A szakhatóság az országos ellenőrzések során megállapította, hogy a kifogásolható termékek túlnyomó része Kanton (Guangzhou) városi gyárakban készült. Az érintett vállalatok szigorú büntetésre számíthatnak, a bűncselekménygyanús ügyeket átadják az igazságügyi szerveknek.

A felügyelet közleményében beszámolt arról, hogy a gyógyszeripari termékek elektronikus monitoringhálózata jelenleg az ország gyógyszeripari termékeinek harmadára terjed ki. Ennek keretében egy húsz számjegyű vonalkód segítségével a hatóság és a lakosság számára lehetőség nyílik a gyártási engedélyek, lejáratok pontos ellenőrzésére.

A hálózati rendszerbe az idén importtermékeket is bevonnak, és a tervek szerint 2015-ig valamennyi Kínában hivatalosan forgalomba kerülő gyógyszer belekerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.