Ezentúl csak szabálysértésnek minősül

Törölték a tádzsik büntető törvénykönyvből a rágalmazás és a becsületsértés vétségét

A tádzsik államfő kezdeményezésére törölték a büntető törvénykönyvből azokat a cikkelyeket, amelyek büntethetővé tették a rágalmazást és becsületsértést.

2012.07.04 10:27MTI

A tádzsik elnöki hivatal szerdai közleménye szerint Emomalii Rahmon államfő aláírta az erről szóló, május végén a parlament által egyhangúlag elfogadott törvénymódosítást, amelyet ő maga terjesztett a törvényhozás elé. Rahmon hangsúlyozta, hogy a jogszabály "hozzájárul a nemzetközi demokratikus normák megerősítéséhez" az országban. A rágalmazás és becsületsértés ezentúl nem bűncselekménynek, hanem csak szabálysértésnek minősül.

Hírügynökségek emlékeztetnek, hogy amikor az államfő március végén, a tádzsik sajtó napja alkalmával újságírókkal találkozott, hangoztatta, hogy "nem minden állami tisztségviselő kezeli helyesen és objektíven az őt érintő bírálatokat, és rögvest bírósághoz fordul". Felhívta a figyelmet arra, hogy az "építő szellemű kritika" a társadalmi fejlődés egyik alapvető tényezője. Emellett az újságíróktól is nagyobb felelősségvállalást kért "a nyomtatott és nyilvánosan elhangzott szavakért", illetve a belpolitikai és társadalmi folyamatok tárgyilagos közvetítését kérte tőlük.

Megfigyelők szerint Rahmon azért kezdeményezte a btk. módosítását, mert megszaporodott a független sajtóorgánumok ellen a hivatalnokok által benyújtott keresetek száma, ami a Nyugat és a nemzetközi szervezetek, elsősorban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) heves bírálatait váltotta ki. Utóbbi üdvözölte a törvénymódosítás parlamenti elfogadását, de egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a btk. továbbra is tartalmazza azt a paragrafust, amely bűncselekménynek minősíti és öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja "az államfő nyilvános sértegetését".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.