Hat jelölt verseng

Megkezdődött az elnökválasztás Izlandon

Megkezdődött az elnökválasztás Izlandon szombaton. A szigetország 235 ezer választópolgárának szavazataiért hat jelölt verseng.

2012.06.30 13:15MTI

Bár a mezőny viszonylag népes, valós esélye csak két indulónak van. Megfigyelők szerint a hivatalban lévő államfő, Ólafur Ragnar Grímsson a favorit, akinek a felmérések szerint jóval nagyobb a támogatottsága, mint kihívóié. Utóbbiak közül egyedül egy 37 éves újságírónő, Thora Arnorsdóttir lehet rá veszélyes. Izlandon az államfő inkább reprezentációs feladatokat lát el. Grímsson azonban az utóbbi években több ízben élt azzal a jogával, amely lehetővé teszi, hogy ne írja alá a parlament által elfogadott törvényeket. 

A politikus ehelyett népszavazásra bocsátott több jogszabályt. Ennek következtében jóval népszerűbb a lakosság körében, mint a jelenleg kormányzó szociáldemokraták vezetője, Jóhanna Sigurdadóttir miniszterelnök. A kormány tavaly csatlakozási kérelmet nyújtott be az Európai Unióhoz, az államfő viszont ellenzi Izland esetleges EU-belépését. A választás eredménye vasárnap reggel várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.