Több toleranciát követelnek

Mintegy félmillióan vettek részt a berlini melegfelvonuláson

A szervezők szerint mintegy félmillióan vettek részt szombaton Berlinben a melegek hagyományos Christopher Street Day parádéján. A homoszexuálisok és a leszbikusok jogaiért kiálló, a velük szemben nagyobb toleranciát követelő rendezvény incidens nélkül zajlott.

2012.06.23 17:05MTI

A felvonulást a New York-i Christopher Streeten 1969-ben tartott első melegfelvonulás emlékére rendezik meg minden évben. Az 1969-es tiltakozás előzményeihez tartozott, hogy a rendőrség a Christopher Streeten rátámadt egy főleg homoszexuálisok által látogatott bárra. Az akkor történtekről a melegek azóta minden évben számos országban - így Németországban is - megemlékeznek, azonos jogokat és társadalmi egyenjogúságot követelve a homoszexuálisok és leszbikusok számára. Az idei berlini felvonulás békésen, minden incidens nélkül zajlott. 

A rendezvény részeként zenével és tánccal egybekötött színes, karneváli programokra került sor. A résztvevők között volt a másságát a német politikusok közül elsőként nyíltan vállaló Klaus Wowereit, Berlin szociáldemokrata polgármestere, továbbá a berlini szenátus több más konzervatív, szociáldemokrata és zöld politikusa. Jelen volt több ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövete is. Wowereit nyilatkozatában nagyobb nyitottságot, tiszteletet és felelősséget sürgetett a homoszexuális, illetve leszbikus kisebbséggel szemben. 

A polgármester szót emelt a diszkrimináció minden formája ellen, és ennek kapcsán kiállt a melegek házassághoz, valamint az örökösödéshez való joga mellett. A menet kora délután a berlini orosz nagykövetséghez vonult. A résztvevők az Oroszországban a homoszexuálisokkal és leszbikusokkal szembeni megkülönböztető intézkedések ellen tiltakoztak. Németországban a 2001 óta polgármester Wowereit mellett több más olyan magas rangú politikus is található, aki az elmúlt években nyíltan vállalta szexuális másságát. Közöttük van Guido Westerwelle külügyminiszter, a konzervatívokkal közösen kormányzó Szabad Demokrata Párt korábbi elnöke is. A német fővárosban immár 34. alkalommal rendezték meg a melegek felvonulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.