Gianfranco Lande csalásért kerül börtönbe

Négy és fél évet kapott az Eurofighter-botrány olasz főszereplője

Négy és fél év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön csalásért Gianfranco Landét, aki ellen egy osztrák Eurofighter-megrendeléshez kötődő vesztegetési ügyben is nyomozás folyik.

2012.05.31 13:05MTI

A "postafiókcégekre" specializálódott befektetési tanácsadó Landét tavaly tartóztatták le egy befektetési csalás ügyében folyó nyomozásban. Az ügyész nyolc év szabadságvesztés kiszabását kérte. Landénak a perben szintén vádlottként szereplő élettársát négy és fél évi börtönre ítélték.
   
Landét azzal is gyanúsítják, hogy az Eurofighter vadászgépet gyártó EADS konszern megbízásából alapította a Vector nevű postafiókcéget, amelyen keresztül átláthatatlan módon sok millió eurós pénzforgalom zajlott. A Londonban bejegyzett Vector 
Aerospace-t állítólag kizárólag az osztrák  Eurofighter-beszerzéssel kapcsolatos kompenzációs ügyletek lebonyolítására hozták létre. Sajtóhírek szerint az alkalmazottak nélküli cégen 87 millió euró folyt keresztül 2004 és 2009 között.
   
"Az a gyanú, hogy nagy összegű kenőpénz áramlott Bécsbe az Eurofighter leszállításáért" - írta nemrégiben a római Il Messaggero.
   
A római ügyészség azzal vádolta Landét, hogy legalább 225 millió eurót tulajdonított el EGP Italia nevű cégéből, és így több ezer ügyfelét károsította meg. Megbízói között híres labdarúgók, film- és tv-sztárok voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.