Botrány Boszniában

Rabszolgaként tartottak egy német kamaszlányt

Berlintől és az Interpoltól kértek segítséget a boszniai hatóságok hétfőn, hogy tisztázhassák annak a tizenéves német lánynak a kilétét, akit egy boszniai házaspár fogságából mentettek ki több évi rabszolgaság után. Az ügy Boszniában hatalmas felháborodást keltett.

2012.05.28 15:50MTI

A pár a vád szerint hosszú évekig rabszolgaként tartotta, éheztette és súlyosan bántalmazta a lányt. Mint a tanúk elmondták, az is előfordult, hogy ló helyett befogták egy szekér elé, arra kényszerítve őt, hogy húzza a kocsit.
   
A most 19 éves lányt - aki 2005 óta sínylődött fogságban az északkelet-boszniai Kalesija városhoz közel eső, Karavlasi nevű faluban - május 17-én szabadították ki egy erdei rejtekhelyről, miután a falubeliek már nem nézhették tovább szenvedéseit. A 40 kilóra fogyott, fizikai bántalmazások nyomait viselő és teljesen összezavarodott tinédzsert biztonságba helyezték, fogvatartóit pedig letartóztatták - közölte vasárnap a térség ügyészsége.
   
Damir Arnautovic, a tuzlai ügyészség egyi szóvivője elmondta, hogy a két gyanúsított, az 52 éves Milenko Marinkovic és 45 éves felesége, Slavojka a tanúvallomások szerint embertelenül bánt a lánnyal, vég nélkül dolgoztatták és bántalmazták őt, arra kényszerítették, hogy a disznók között aludjon, de "megtiltották neki, hogy bárkivel is szóba elegyedjen, és iskolába sem járhatott".
   
Az eset külön borzalma, hogy a fiatal nő német anyja, Christine Siegner, aki Marinkovic "második feleségeként" ugyanabban a bosznai faluban élt, az elkövetőkkel egy házban, látta, mi történik a lányával. Szerepét az ügyben egyelőre vizsgálják.
   
A csak németül tudó lány azóta jobban van. A nevét már kiderítették, Bettina Siegnernek hívják, de hivatalos azonosításához, további hozzátartozóinak értesítéséhez semmilyen irat nem állt rendelkezésre, ezért a német hatóságokhoz és az Interpolhoz fordultak segítségért.
  
Családja szerint Marinkovic a bosznai háború elől (1992-1995) Németországba menekült, ahol Christine Siegner szállásolta őt el "egy Berlin és Hannover között fekvő helységben". Néhány évvel Marinkovic hazatérte után, 2005-ben Siegner asszony a korábbi házasságából született lányával, Bettinával együtt utána ment Boszniába, ahol attól kezdve a férfi házában, annak "második feleségeként" élt, ami elfogadott volt ebben a boszniai roma közösségben.
   
"Mindez hazugság. Nagyon jól élünk itt. Mindez csak kitaláció" - nyilatkozott Christine Siegner Karavlasiban a francia hírügynökségnek.
   
A szomszéd, aki végül bejelentést tett a rendőrségen, felidézte, hogy Markovic egy ízben felszerszámozta és befogta a lányt egy lovaskocsi elé, hogy húzza a kocsit, miközben ő a barátjával fenn ült a bakon és az ostorral verte a lányt. "Nem tudtam tovább nézni, ahogy verik és éheztetik őt" - vallotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.