Cví Aharóni 91 éves volt

Meghalt a náci háborús bűnöst azonosító ügynök

Meghalt az az izraeli titkos ügynök, aki 1960-ban azonosította Adolf Eichmann náci háborús bűnöst. Cví Aharónit szombaton érte a halál, 91 éves volt.

2012.05.28 15:22MTI

Aharóni 1921-ben született Németországban. Húsz éven át szolgált a Moszad izraeli titkosszolgálat ügynökeként, és úgy marad meg Izrael történelmében, mint aki 1960-ban hivatalosan azonosította az argentin Ricardo Klementet Adolf Eichmann náci vezetőként.
   
Eichmannt a Moszad három ügynöke Argentínában elrabolta, és Izraelbe vitte. Az akcióban Aharóni volt a sofőr, és ő volt az első, akinek Eichmann felfedte valódi kilétét. A zsidódeportálások egyik fő szervezőjét 1961. április 11-én Jeruzsálemben bíróság elé állították, decemberben halálra ítélték, és 1962. május 31-én felakasztották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.