A Die Zeit Alapítvány ismerte el tevékenységüket

Német sajtódíjat vehettek át bátor kelet-európai újságírók

Kelet-Európa Szabad Sajtója 2012 Bucerius-díjat vehetett át csütörtökön a hamburgi városházán három újságíró és két folyóirat képviselője, akiknek a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága érdekében kifejtett tevékenységét ismerte el a díjat adományozó Die Zeit Alapítvány.

2012.05.24 18:20MTI

Az egyik díjnyertes a moszkvai Olga Romanova, aki a Novoje Vremja (New Times) kolumnistájaként és az Eho Moszkvi rádió bloggereként rendszeresen beszámol az oroszországi börtönökben uralkodó állapotokról. Valerij Karbalevicset, a Gramadzjanszkaja alternativa (Polgári alternatíva) nevű folyóirat főszerkesztőjét Fehéroroszország egyik legjelentősebb független kommentátoraként méltatta az alapítvány elnöke.
   
Hadidzsa Izmailova azeri riportert és rádiós műsorvezetőt a hazájában elterjedt korrupció, hatalommal való visszaélés és emberi jogok megsértésének leleplezéséért tüntették ki a német díjjal. A negyedévente megjelenő kaukázusi Dos magazin, amelynek Moszkvában és a csecsenföldi Groznijban is van szerkesztősége, az emberi jogok egyik zászlóvivőjének számít a térségben. Az Ukrajinszki Tizsden (Ukrán Hét) nevű hetilap kollektívája igényes, független és bátor tudósításaiért részesült elismerésben.
   
A Bucerius-díjat 2000 óta ítélik oda. A díjjal a Die Zeit Alapítvány a hamburgi hetilap alapítójára, Gerd Buceriusra (1906-95) emlékezik, aki évtizedeken át volt a liberális szellemiségű hetilap szerkesztőbizottságának elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.