Az al-Kaida kiképzőtáboraiba utaztattak

Terrorizmus a vád hat férfi ellen Ausztriában

Iszlamista terrorszervezetek céljait támogatta és kiképzőtáborokba való utazásban segédkezett fiataloknak a vád szerint hat férfi, akiknek a pere szerdán kezdődött meg Bécsben.

2012.05.23 17:27MTI

Az ügyészség szerint a vádlottak az al-Kaida terrorszervezet és hozzá kapcsolódó hálózatok céljait támogatták és segítettek két bécsi fiatalt abban, hogy eljussanak a radikális iszlamista Hizb-i-Iszlami (Iszlám Párt) fegyveres mozgalom pakisztáni kiképzőtáborába. A vád szerint az elsőrendű vádlott, a 26 éves Thomas al-J. osztrák állampolgár négyezer eurót utalt át erre a célra az egyik fiatalnak.

Al-J. emellett terrorista kiképzőtáborokba való eljutást szervezett a vád szerint és 2009-ben maga is megpróbált családjával Szomáliába utazni, hogy csatlakozzon az as-Sabaab milíciához. A vádiratban szerepel az is, hogy az elsőrendű vádlott az ansarulhaqq.com iszlám fundamentalista honlapon az al-Kaida és a dzsihád támogatására buzdított. Emellett lefordított és közzétett egy cikket, amelynek szerzője a Mohamed prófétát becsmérlők meggyilkolására szólított fel.

A hat vádlott közül négyen álltak bíróság elé szerdán. Egy vádlott igazoltan volt távol, a hatodikat nemzetközi elfogatóparanccsal körözik.

A vádlottak ártatlannak vallották magukat. Thomas al-J. a vallomásában azt mondta, hogy azt hitte, az általa támogatott fiatal egy korániskolában tanít. Az internetes cikk közzétételével ismerőseit akarta "tájékoztatni" - mondta. Tagadta azt is, hogy szomáliai utazásának a terrorizmus támogatása lett volna a célja. Elismerte, hogy a milícia kolóniájában akart letelepedni, egyúttal azt hangoztatta, hogy ő "fegyveres harcra nem lett volna alkalmas".

Thomas al-J. emellett azt hangoztatta, hogy beállítottsága "mérsékeltebb" lett az elmúlt évben. Mint mondta, korábban örült a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásoknak, mert úgy gondolta, "végre az amerikaiak is megtapasztalják a szenvedést, nem csak a muszlimok". "De hagyom magam meggyőzni, ha úgy látom, hogy valami nem igaz" - mondta. Elmondta azt is, hogy korábban "szimpatizált" Oszama bin Ladennel, az al-Kaida volt vezetőjével, de ma "elutasítja a megtorló akciókat". Hozzátette, nem akarja bin Ladent "gonosz alaknak beállítani", mert szerinte "vannak nála sokkal rosszabb emberek is".

Az ítélethirdetés június végén várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.