Aszad rendszere ellen demonstrál a tömeg

Szíria - Óriási tüntetés Aleppóban

A szíriai lázadás 14 hónappal ezelőtti kezdete óta legnagyobb tüntetés kezdődött Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen pénteken Aleppóban, az ország második számú városában.

2012.05.18 16:33MTI

"Emberek ezrei tüntetnek különböző városrészekben" - mondta Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) elnöke. Az aktivisták a rendszer bukásáért és "az aleppói egyetem hőseiért" szervezték a most pénteki megmozdulásokat. A korábban nyugodtnak bizonyuló városban azóta erősödött meg az ellenállás, hogy a belbiztonsági erők rajtaütöttek az egyetemi diákotthonokon, és megöltek négy hallgatót a hónap elején.
   
Csütörtökön 15 ezer diák tüntetett ENSZ-megfigyelők jelenlétében, pénteken még ennél is több ment az utcákra, s országszerte szintén tízezrek mozdultak meg az egyetemistákkal való szolidaritásuk kifejezésére. Összességében az OSDH szerint most pénteken volt a legnagyobb rendszerellenes tüntetés a tűzszünet április 12-i hatályba lépése óta. Aleppóban a rendőrség könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel próbálta szétkergetni az embereket. A városból a délutáni órákig halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, viszont az OSDH Homszból arról értesült, hogy egy könnygázgránát agyonütött egy tüntetőt, Damaszkuszban pedig két embert lőttek agyon a katonák. Öt másik ember további, meg nem jelölt helyszínen vesztette életét.
   
Az ENSZ-megfigyelők élén álló norvég tábornok figyelmeztetett, hogy nincs annyi megfigyelő, amennyi véget vethetne az erőszaknak, "ha nem valódi a konfliktus belső és külső szereplőinek elkötelezettsége, hogy esélyt adjanak a párbeszédnek". Robert Mood erről damaszkuszi sajtótájékoztatóján beszélt. "Még inkább meg van győződve arról, hogy semekkora erőszak nem képes megoldani a válságot" - tette hozzá.
   
Kofi Annan arra készül, hogy felkeresse a szíriai fővárost - jelentette be az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottjának a szóvivője Genfben, de az időpontot nem árulta el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.