Ezrek tüntettek Teheránban

"Amerikai-cionista" összeesküvés a szaúdi-bahreini unió terve?

Több ezer iráni tüntetett Teheránban pénteken egy esetleges szaúdi-bahreini unió ellen, amelyet a fővárosi papok "amerikai-cionista" összeesküvésnek neveztek.

2012.05.18 14:50MTI

Az állami televízió hírei szerint a bahreini zászlókat lobogtató tüntetők a szokásos pénteki ima után a teheráni egyetem előtt gyűltek össze. A tiltakozók halált kiáltottak Szaúd-Arábiára, az Egyesült Államokra és Izraelre. Hasonló megmozdulásokra került sor több vidéki városban.
   
Az iráni vezetés országszerte tüntetésekre szólított fel "Amerika bekebelezési terve", illetve a Bahreint, valamint Szaúd-Arábiát vezető "szolgalelkű al-Kalifa és asz-Szaúd" dinasztia ellen.
   
A bahreini és a szaúdi vezetés a héten élesen reagált az iráni megmozdulások meghirdetésére, és belügyeikbe való beavatkozással vádolta az iszlám köztársaságot.
   
Hat Öböl menti monarchia vezetői május 14-én döntöttek arról, hogy fontolóra veszik egy szaúdi-bahreini unió tervét.
   
Bahrein lakosságának nagy része – Iránéhoz hasonlóan - síita, de szunnita uralkodóház irányítja az országot. A kis szigetországot sem hagyta érintetlenül az "arab tavasz", bár szaúdi katonai segítséggel sikerült elfojtani a 2011-es tüntetéseket. Irán keményen bírálta a beavatkozást. Teherán Rijádhoz hasonlóan saját befolyási övezetének tekinti Bahreint, amely iráni tartomány volt, mielőtt a 19. században a britek gyarmatává vált volna. A szigetország 1971-ben nyerte el függetlenségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.