A hitelesség hiányzik?

MPP: a hatalomváltás velejárója a magyar prefektusok leváltása

A Magyar Polgári Párt (MPP) álláspontja szerint fontos lenne, hogy a Székelyföldön magyarok üljenek a prefektusi székekben, de olyan magyar prefektusokra lenne szükség, akik nem fordítanak hátat a Székelyföld magyarságának - jelentette ki Szász Jenő pártelnök.

2012.05.16 12:50MTI

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerdán nyilatkozva a hatalomváltás velejárójának tartotta a magyar prefektusok leváltását. Fontosnak tartotta, hogy a székely megyék prefektusa magyar legyen, de hozzátette, "olyan magyar prefektus kellene, aki nem támadja meg a Székelyföld területi autonómiája ügyében kiírt népszavazási kezdeményezéseket, és nem támadja meg azokat az önkormányzati határozatokat, amelyek munkaszüneti nappá nyilvánították Székelyföldön március 15-ét". Szász ezzel a leváltott magyar prefektusok egyes vitatott döntéseire utalt.
    
Szász Jenő szerint hiteles képviseletre volna szükség mind Bukarestben, mind a prefektusi hivatalokban.
   
Az MPP elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy Romániában megbukott a jobboldali politika, álláspontja szerint a román-magyar kapcsolatokban ezzel rossz fordulat történt. Ugyanakkor törvényszerűnek is tartotta a jobboldali kormány bukását, mert mint elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) kormánya "az emberek zsebébe nyúlt", ez pedig nem maradhatott büntetlenül.
   
Szász szerint pozitív vonatkozása is van a bukaresti kormány megbukásának, hiszen a magyar közösségi jogkövetelések tekintetében "nagyobb a mozgástér, ha valamennyi erdélyi magyar szervezet ellenzékben van". Úgy vélte: az új helyzet lehetőséget teremt arra, hogy a három magyar párt megállapodjon a nemzeti minimumról, és körömszakadtáig közösen képviselje azt. Ez azáltal vált lehetségessé, hogy "nincs kormánypártiság és ellenzékiség a magyarságon belül".
   
Az MPP elnöke elmondta: korábban a nemzetközi porondon nem lehetett hatásosan fellépni a kisebbségi jogok ügyében, hiszen hamis képet alakított ki az a tény, hogy a magyarság képviselői 15 éve a hatalom részesei, és hogy miniszterelnök-helyettesi tisztség is megilleti őket. Mindez azt mutatta kifelé, hogy rendben vannak a magyarság dolgai - jelentette ki Szász Jenő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.