Külföldi sajtó Magyarországról

A Frankfurter Allgemeine Zeitung írása a kettős nemzetfogalomról

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a magyar nemzetfogalomról közölt elemzést szombati számában.

2012.05.05 16:12MTI

Georg Paul Hefty, a FAZ Magyarországgal rendszeresen foglalkozó rovatvezetője A kettős nemzetfogalom című írásában egyebek között úgy vélte, hogy Magyarország még meg nem birkózott az 1920-as trianoni és az 1947-es párizsi békeszerződés következményeivel. Ez mutatkozik meg a kettős nemzetfogalomban. Az új magyar alkotmány is kettős értelemben használja a nemzet kifejezést; egyszer az államnemzet, másszor a kultúrnemzet jelentést tulajdonítja neki - fejtette ki.

Hozzátette: "Magyarország nem tud lemondani a nemzetfogalom tág meghatározásáról, és nem tudja beérni azzal, hogy a fogalmat korlátozottan, az országhatáron belül élő lakosságra vonatkozóan használja. Ehhez egyrészt túl nagy a szomszédos államokban élő magyar kisebbségek aránya, másrészt az évtizedes, helyenként évszázados szembenállás miatt nem elég nagy a fogadókészség az ottani többségi lakosság részéről". Ugyanakkor az EU "világosan elhatárolt állami hatáskörökre épül", a "nemzetek és a nemzeti kérdések visszaszorítását" célzó törekvésbe pedig nem illik bele a "határokon átívelő aggodalom a szomszédos országokban élő lakosságrészek iránt", vagy éppen "a saját állampolgárság megadása" más országok lakosainak.

Kifejtette: mindenekelőtt baloldali és liberális politikusoknak nehéz megértést tanúsítani a számukra "nacionalistának" tűnő erőfeszítések iránt. Számukra a "nacionalisták rendbontók vagy hamisan éneklők az európai hangversenyben". Orbánnak "és nemzeti konzervatívnak minősített kormányának ezért eleve kevés barátja van az EU-ban", ebben a helyzetben pedig a kormányzás "részleteit érintő kritikák némelyike csupán akadékoskodás".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.