"Továbbra is aggódunk..."

Az ENSZ BT öt tagja figyelmeztette Iránt és Észak-Koreát

Iránnak és Észak-Koreának is figyelmeztetést küldött atomprogramjaikkal kapcsolatban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja csütörtökön Bécsben kiadott közös nyilatkozatukban.

2012.05.03 15:37MTI

"Továbbra is aggódunk, amiért Irán tartósan nem tesz eleget az ENSZ BT határozataiban megfogalmazott kötelezettségeinek" - írta az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína által kiadott közlemény, amely arra sürgette Teheránt, hogy mielőbb tegye lehetővé a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) nukleáris létesítményei átvizsgálását.
   
A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul, az iszlám köztársaság azonban az egyre súlyosabb nemzetközi szankciók ellenére sem mond le az urándúsításról. Irán, a BT öt állandó tagja és Németország április közepén Isztanbulban ültek újra tárgyalóasztalhoz az iszlám köztársaság atomprogramjával kapcsolatos félelmek miatt, az egyeztetés következő fordulójára május 23-án Bagdadban kerül sor.
   
Nyugati diplomaták szerint Irán időhúzással próbálja megakadályozni, hogy a NAÜ szakemberei átvizsgálják egy kulcsfontosságú katonai létesítményét, ahol a gyanú szerint hadi célú nukleáris fejlesztések folytak. Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója csütörtökön azt mondta, hogy a szervezet ellenőrei "minél hamarabb" szeretnék meglátogatni a létesítményt, és megerősítette, hogy a közelmúltban bizonyos "tevékenységeket" észleltek ott. Habár ezen tevékenységek jellegét Amano nem részletezte, nyugati diplomaták szerint elképzelhető, hogy Irán a helyszín "megtisztításán" és a hadi célú kutatásokkal kapcsolatos bizonyítékok eltüntetésén dolgozik.
   
Az öt nagyhatalom ezzel párhuzamosan felszólította Észak-Koreát, hogy "tartózkodjon az olyan további lépésektől, amelyek súlyos biztonsági aggodalmakat kelthetnek a régióban, beleértve egy kísérleti atomrobbantást", továbbá "komoly aggodalmainak" adott hangot az elzárkózó kommunista ország április 13-ai - sikertelen - rakétatesztjével kapcsolatban, amelyet a BT korábban már elítélt. Phenjan egyes értesülések szerint 2006 és 2009 után heteken belül újabb nukleáris tesztet hajthat végre.
   
A közlemény az észak-koreai atomprogram leszerelésére irányuló hatoldalú - az Egyesült Államok, a két Korea, Kína, Japán és Oroszország részvételével zajló - tárgyalások újrakezdését is előirányozta, amelyek 2008-ban szakadtak meg, miután Phenjan elhagyta a tárgyalóasztalt. "Újra megerősítjük, hogy határozottan támogatjuk a hatoldalú tárgyalások folytatását a megfelelő időpontban" - írta a nyilatkozat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.