Beismerte, visszalép

Plágiumgyanú miatt doktori címének visszavonását kéri egy német politikus

Plágium gyanúja miatt doktori címének visszavonását kéri a berlini tartományi gyűlés kereszténydemokrata (CDU) frakciójának vezetője - írták hétvégi német lapok.

2012.04.30 07:26MTI

Florian Graf a potsdami egyetem gazdaság- és társadalomtudományi karán szerzett doktori fokozatot 2010-ben. Közleményében plágiumról nem tett említést, de megjegyezte: dolgozatának utólagos vizsgálata során arra a belátásra jutott, hogy egyes részeket "nem hibátlan tudományos munkával" készített el.

A disszertáció témája: "egy ellenzékbe került párt belső helyzete a kormányzás hosszú éveken keresztül viselt felelősségének hirtelen elvesztése után, a berlini CDU példáján" - áll a közleményben.

A 38 éves politikus bizalmi szavazást kért frakciójától, ennek eredményétől teszi függővé, hogy vezeti-e tovább a képviselőcsoportot. A szavazást május 3-án tartják.

Az ügy azzal kezdődött, hogy a potsdami egyetemen egy a dolgozatot érintő rutinvizsgálat során - az egyetem közleménye szerint - "plágiumgyanú merült fel", amellyel kapcsolatban a szerzőhöz fordultak, állásfoglalást kérve tőle. Graf magyarázkodás helyett a doktori fokozat visszavonását kérte.

Az utóbbi időszakban több német politikust fosztottak meg doktori címétől. A legismertebb Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter, aki 2011-ben lemondásra kényszerült a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.