Ami jár, azt nem illik lenyúlni

Lemondással fenyegetőzik a liechtensteini herceg

Lemondással fenyegetőzik a liechtensteini herceg arra az esetre, ha megvonnák a vétójogát.

2012.04.27 17:19MTI

Vihart kavart Liechtensteinben az a kezdeményezés, hogy népszavazással vonják meg az államfő vétójogát, amely 1921 óta szerepel az alkotmányban. Az államfői teendőket ellátó Alajos herceg viszont azzal fenyegetőzik, hogy ha ezt megszavazzák, akkor lemond államfői jogai gyakorlásáról.

A 160 négyzetkilométer területű, Ausztria és Svájc között található miniállam 36 ezer lakosa a monarchia fejlett iparának és pénzügyi szektorának köszönhetően páratlanul magas színvonalon él. A sokáig adóparadicsomnak tekintett Liechtenstein az egy főre jutó nemzeti össztermék alapján a világ egyik leggazdagabb országa. 1806, a Német-római Birodalom megszűnése óta önálló, és a Liechtenstein-dinasztia irányítja. János-Ádám uralkodó herceg 2004-ben visszavonult a közélettől, és fiára, Alajos trónörökösre ruházta az államfői teendőket, de hivatalosan ő maradt az államfő.

Az uralkodói vétójog ellen néhány hónappal ezelőtt megalakult egy állampolgári bizottság, amely "Igen, hogy számítson a szavazatod!" jelmondattal kampányol. A bizottság célja népszavazást kiíratni arról, hogy vonják meg az uralkodó szóban forgó jogát, amely annyit jelent, hogy közvetítője révén megakadályozhat minden törvényt és népi kezdeményezést. A herceg gyakorlatilag pusztán a vétóval való fenyegetéssel gátat tud vetni bármilyen reformtervnek, és így volt ez tavaly is az abortusz legalizálásáról kiírt népszavazáskor. Alajos akkor jelezte, hogy megakadályozza a törvény hatályba lépését, ha a nép igennel szavaz. Emiatt aztán a referendum kudarcba is fulladt.

Az új társadalmi kezdeményezéshez az indíttatást éppen ez a kudarcba fulladt népszavazás adta - mondta Sigvard Wohlwend, a mozgalom szóvivője. A népszavazással nem az a céljuk, hogy megdöntsék a monarchiát, hanem hogy több hatalmat adjanak a népnek - tette hozzá.

A népszavazáshoz vezető út viszont tele van csapdákkal. A kezdeményezőknek május végéig össze kell gyűjteniük 1500 támogató szavazatot ahhoz, hogy a referendumot kiírják. Ez azonban nem könnyű egy ilyen kis társadalomban, ahol szinte mindenki ismer mindenkit. Senki nem akarja, hogy kiderüljön róla: aláírta a támogató ívet.

Alajos március 1-jén a parlamentben kijelentette, hogy "a hercegi ház nem tudja felelősséggel ellátni feladatait, ha nincsenek meg hozzá az eszközei. Ha a nép nem biztosítja neki ezeket az eszközöket, akkor a hercegi ház nem akar felelősséget vállalni, és teljesen kivonul a politikai életből".

Wilfried Marxer politológia professzor, a Liechtensteini Intézet igazgatója szerint a herceg nem hajlik semmilyen kompromisszumra az ügyben. Más miniállamok, mint San Marino vagy Andorra,nagyon jól megvannak a monarchia nélkül. Liechtenstein számára azonban a monarchia nagyon mélyen gyökerezik a hagyományokban. Az emberek attól tartanak, hogy a monarchiával együtt elveszítenék identitásukat és jó életszínvonalukat is - mondta.

A helyzet paradoxona, hogy a herceg megvétózhatja vétójogának elvételét is. Szakértők szerint azonban ha lesz népszavazás és az sikeres lesz, akkor inkább visszavonul a herceg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.